Българите и днес доказват с поведението си, че могат да помагат на нуждаещи се хора, независимо от етнос, религия и цвят на кожата. Това каза в интервю за БТА директорката на 134-то училище “Димчо Дебелянов” в София Весела Палдъмова по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи. 
 „Не зависи от времето и епохата дали ти ще бъдеш човек, ако си състрадателен, милосърден, със силен дух и стремеж за правота и справедливост, ти ще направиш това, което е необходимо“, добави тя.
134-то училище “Димчо Дебелянов” е единственото държавно училище в страната, в което се изучава иврит от първи до дванадесети клас. „От начален етап той се изучава като майчин език, тоест се предоставя възможност на децата от еврейската общност, съгласно Конституцията, възползвайки се от конституционното си право, да изучават този език при нас в училище“, обясни директорката. В гимназиален етап той е профилиращ предмет за профил чужди езици, допълни тя. 
 
Темата за спасението на българските евреи в учебната програма 
Темата за спасението на българските евреи е застъпена с един урок в седми клас, а в десети клас е отбелязана само с една точка от съответния урок, посочи Весела Палдъмова. „Можем да си представим колко от информацията достига до децата в училище. Ако не са гражданските програми, ако не са амбициите на учителите да разгърнат темата в часовете, няма как това да достигне до тях. В нашето училище изключително много говорим по тази тема, но това е свързано и със спецификата на училището“, каза тя.
Според нея може да бъде дадена допълнителна информация по тази тема на учениците не само в седми и в десети клас.
По тази тема има една много хубава съвместна инициатива на Министерство на образованието и науката и Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“, в която се предоставят на национално ниво на учителите сборниците на всички участници в конкурса под наслов: „Който спаси един човешки живот, спасява една вселена“.
По думите й ученици от цяла България се включват в конкурса, който вече е международен и е отворен към училища от Европа и от Израел.
Идеята на конкурса е учениците да се позаинтересуват по темата, да стигнат до човешки и завладяващи истории и въз основа на тях да създадат свои собствени текстове. По този начин се стигна до една прекрасна идея - ученици пишат за свои съученици, каза още тя.
„Ако тези текстове попаднат в ръцете на техните съученици, аз съм убедена, че те ще ги провокират да помислят по темата и те самите да се заинтересуват за това какво се е случило в онази мрачна и тъмна епоха, наречена Холокост“, допълни директорката.
 
Мемориал на „Праведниците на света“
През лятото на 2021 г. в 134-то училище "Димчо Дебелянов" бе открит мемориалът "Стената на българските праведници", който е посветен на двадесетината българи, удостоени със званието "Праведници на света" от израелския институт "Яд Вашем" в знак на признателност. Мемориалът, който е единствен по рода си, е изработен по идея и със средства на Роман Стоянов, потомък на един от тези герои – Младен Иванов, и основател на Българо-еврейския културен институт, посочи директорката. Класните ръководители запознаха нашите ученици със смисъла на този мемориал, каза Палдъмова. 
 
Българската телеграфна агенция (БТА) в партньорство с Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф" си поставя задачата с поредица от материали да припомни събитията от миналото и участниците в тях, и да представи значението на спасението и спасителите. България е спасила близо 50 хиляди живота. Според официалните данни на интернет страницата на Изследователския център на Световния център за възпоменание на Холокоста Яд Вашем, в таблицата срещу името на България е записано, че в страната е имало 50 хиляди евреи преди Втората световна война и нула жертви. Единствената държава в таблицата със записани нула жертви е България.