Млади журналисти от 21 областни центъра в страната участваха в 11-то издание на Националния ученически журналистически конкурс „Григор Попов“ в Разград, съобщи за БТА директорът на Центъра за ученическо техническо и научно творчество (ЦУТНТ) Цветанка Русева. Извънучилищното звено и Община Разград са организаторите на творческата проява. Със съдействието на Националния дворец на децата и Регионалното управление на образованието в Разград регламентът на конкурса се разпространява в училищната мрежа в цялата страна, което гарантира неговия национален обхват, посочи Русева. 
Конкурсът се проведе в две направления – публицистика и радиожурналистика. Свои творби за творческата надпревара изпратиха ученици и ученически колективи от втори до 12 клас от 68 образователни институции от страната. Младите хора имаха свободата да пишат по всички теми и проблеми, които ги вълнуват, да търсят и популяризират добрите новини или да разкажат за универсалните човешки ценности като доброта, човечност, милосърдие, съпричастност, обясни Русева. По думите й тазгодишното издание на конкурса бележи ръст с колективните участия – 74, като техният най-голям брой досега е бил 61. Младите автори, включили се в проявата, са 190, разпределени в три възрастови групи: II-IV, V-VIII и IX-XII клас. Под ръководство на своите ментори, творческите екипи са представили най-много публицистични материали в жанрово многообразие – интервю, есе, статия, репортаж, коментар, очерк, пътепис. Освен тях в раздел „Публицистика“ участват и ученически вестници -  електронни и на хартиен носител. В раздел „Радиожурналистика“ са получени индивидуални материали в жанровете интервю и репортаж и колективни радиопредавания. 
Творбите на учениците са оценени от жури от публицисти и журналисти. Според регламента наградите са индивидуални и колективни – от първо до трето място, включително и поощрения. Специалните награди на Община Разград от конкурса „Григор Попов“ ще получат радиоклуб от Кърджали и ученичка от 12 клас от Разград. Освен Община Разград специални награди ще връчат и Регионалното управление на образованието, Националният дворец на децата, ЦУТНТ, Регионалният исторически музей, Регионалната библиотека „Боян Пенев“, внучката на Григор Попов – Теменуга Иванова, както и медийният партньор в-к „Екип 7“ и спомоществователят „Антибиотик – Разград“ АД. Имената на всички призьори са публикувани на интернет страницата на Община Разград в секция ЦПЛР Център на ученическо техническо и научно творчество. 
Церемонията по награждаване ще се състои на 31 март в двора на родния дом на Григор Попов, в който се помещава музейната сбирка на неговите родители – възрожденците Станка и Никола Икономови. До края на април по пощата ще бъдат изпращани наградите на класираните участници, които не успеят да присъстват лично на награждаването.