На вчерашното си заседание правителството на Република Северна Македония е "отворило" въпроса за конституционните промени и под ръководството на Министерството на правосъдието ще започнат консултации, а до няколко седмици предложенията за промените в конституцията ще бъдат формулирани. Ако парламентарната процедура започне преди лятото, ще бъде идеално, каза вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Боян Маричич. 
Той повтори, че след формулирането на предложенията за промяна на конституцията предстои обществено обсъждане, след което предложенията ще влязат в парламентарна процедура.
Ще се опитаме да направим възможното до края на скрининга тази година да изпълним задължението от преговорната рамка и с мнозинство от две трети да впишем в преамбюла на конституцията и в секцията Комисия за международни отношения на парламента няколко общности, заяви пред журналисти в Брюксел Маричич, допълвайки, че очаква темата за конституционните промени да бъде обсъдена по време на посещението в Скопие за Съвета за стабилизиране и асоцииране на Жозеп Борел и Оливер Вархей. 
Промените в конституцията на страната, с които в нея трябва да бъдат вписани българите, са записани в преговорната рамка на Република Северна Македония като условие за начало на отваряне на преговорните глави. Процедурата изисква мнозинство от две трети в парламента на страната, с което управляващата коалиция не разполага, а опозиционната ВМРО-ДПМНЕ твърди, че няма да подкрепи конституционни промени "при тези условия".