Лек отлив на кандидати за водни спасители отчитат от Областния съвет на Българския Червен кръст (БЧК) в Кърджали – организацията, която единствена в региона има правото да провежда курсовете. Според Елита Динкова, специалист „Младежки дейности, водно спасяване и мениджмънт на бедствията“ към БЧК, основната причина е, че клубовете по водна топка, откъдето основно идват физически подготвени кандидати, към днешна дата разполагат със състезатели на по-малка възраст.
„За да се запише на курс за воден спасител, основно условие е кандидатът да има навършени 17 години, а трениращите водна топка са основно до 16“, обясни Динкова. Тя допълни, че по-малкият брой кандидати към настоящия момент се дължи може би и на увеличената през настоящата година такса, като допълни, че тя не е била променяна с години. От 280 лв. през миналата година, през 2023 г. таксата за курс за водни спасители в закрити басейни и водни паркове е увеличена на 348 лв., като за надграждащ курс за море се доплаща. Курсът включва теоретична и практическа част, както и придобиване на умения по първа долекарска помощ, като все още има време за записване на желаещи кандидати. Средно годишно курсовете за водни спасители успешно преминават между 10 и 15 човека, като по-голямата част от тях се реализират на морето. Наблюденията показват, че болшинството от младите спасители по-рядко подновяват книжките си за спасителна дейност. 
По отношение на презаверката на книжките, между 50 и 60 активни спасители ежегодно полагат изпити със заложен норматив в област Кърджали.
„Това са активни спасители, болшинството от които с години упражняват професията. Някои презаверяват книжките си още от 1988г.“, коментира Елита Динкова. Тя допълни, че от началото на годината вече има презаверени книжки.