Местна конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще", изпълняван от Българската телеграфна агенция (БТА) с подкрепата на Европейската комисия, се състоя днес в Монтана. На нея представители на местната власт и експерти очертаха перспективите и стратегиите за развитие на областта като част от Северозападния район на планиране, политиката на сближаване за новия програмен период 2021-2027 г., както и постигнатите резултати и добри практики от предишния програмен период 2014-2020 г.
В дискусията участие взеха: Тихомир Антонов, заместник-кмет на Община Монтана; Добромир Тодоров, главен експерт в Областна администрация – Монтана; Александрина Здравкова, управител на Областен информационен център (ОИЦ) – Монтана; Мария Панайотова, ръководител на „Европа директно“ – Враца към Търговско-промишлена палата – Враца и Паулина Харалампиева, главен експерт в отдел „Програми и проекти и обществени поръчки“ на Община Берковица.
Форумът се състоя Младежкия дом в града, тъй като Монтана е сред малкото области в България, в които БТА все още няма свой пресклуб, въпреки че има дългогодишен кореспондент, който предава информация за случващото се в града и региона. Агенцията ще продължи да работи за това да присъедини Монтана към семейството на националните си пресклубове, тъй като те са медийни средища и предпочитано място за общуване между местната власт, местните общности, бизнеса, както и за дебати в областта на науката, културата, спорта и други сфери от обществения живот.
„Пресклубовете на БТА са познати медийни средища, в които се дават пресконференции от различни представители на обществения живот, в които медиите общуват помежду си. Пресклубовете ни са платформа за изява на много творци. Вярвам, че това ще стане и в Монтана скоро“, отбеляза Румяна Зашева, заместник-директор „Вътрешна информация“ в БТА и модератор на днешната конференция.
Монтана се възползва ефективно от програмите на ЕС
„Община Монтана се възползва ефективно от програмите на ЕС. Нашата администрация реализира проекти в много сфери и хората виждат резултатите“, заяви пред участниците в дискусията Тихомир Тодоров, заместник-кмет на Община Монтана. 
Той подчерта, че в момента общината управлява проекти с европейско финансиране за около 13 млн. лв., както и че фондовете на ЕС допринасят за финансиранe на идеите на администрацията за развитието на града. 
Заместник-кметът избори няколко области, в които общината е реализирала успешни проекти, сред които посочи разкриването на социални услуги, изградени паркове, реновиране на образователната инфраструктура, както и в сферата на екологията. 
По оперативната програма за околна среда община Монтана реализира два проекта, които трябва да приключат до 2024 година и целят подобряване качеството на атмосферния въздух в Монтана. Община Монтана работи много активно по програмите за трансгранично сътрудничество с Румъния и Сърбия, коментира още Тихомир Тодоров. 
Изграждане на партньорства
Новият програмен период ни изправя пред редица предизвикателства, заяви Добромир Тодоров, главен експерт в Областна администрация – Монтана. 
Той бе категоричен, че през новия програмен период усилията трябва да бъдат съсредоточени в изграждане на стратегически партньорства и между общини, и над областно ниво за развитие на по-мащабни и стратегически проекти.
По думите на експерта, областният управител ще продължи да изпълнява своята координираща функция и да дава поле за изява на различни инициативи. "Ще се опитваме по всякакъв начин да стимулираме създаването на партньорства, ще се стремим по всякакъв начин да стимулираме съвместните усилия за развитие на социално -икономическия аспект на региона", заяви още Добромир Тодоров.
Най-много проекти в сферата на иновациите и конкурентоспособността
Най-много европейски проекти се изпълняват в областта на иновациите и конкурентоспособността, каза Александрина Здравкова, управител на Областен информационен център (ОИЦ) – Монтана. 
Пред участниците във форума тя изнесе информация за областта, от която стана известно, че за предходния програмен период 2014 – 2020 г. се изпълняват общо 934 проекта, от 688 бенефициенти. От тях 575 са успешно приключили, а само четири проекта са временно спрени, но има шансове да бъдат приключени до края на програмния период. 
Договорите по отделните програми са: „Добро управление – 11; „Иновации и конкурентоспособност“ – 496; „Морско дело и рибарство“ – 22; „Наука и образование за интелигентен растеж“ –  13; „Околна среда“ – 8; „Програма за развитие на селските райони“ – 245; „Развитие на човешките ресурси“ – 113; „Региони в растеж“ – 24 „Транспорт и транспортна инфраструктура“ – 2  
По данни от Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020 г.), общата стойност на възлиза на 349 861 156 лв. От тях безвъзмездна финансова помощ са 269 709 725 лв., собствено финансиране 80 151 431 лв., а реално изплатените суми са 233 858 428 лв. (87%).
Съотношението е 77% безвъзмездна помощ и 23% собствено финансиране, стана известно от думите на Александрина Здравкова.  
Във връзка с новия програмен период 2021 – 2027 г. експертът припомни, че голямата част от оперативните програми вече са одобрени в края на миналата година. 
Предизвикателствата са много, но инвестициите са в много области – енергийна ефективност, туризъм, инфраструктура, социални политики и много други, посочи експертът. 
Планът за възстановяване и устойчивост
Планът за възстановяване и устойчивост на България и подадените по него проектни предложения от област Монтана бяха представени от Мария Панайотова от „Европа Директно Враца“ към Търговско-промишлената палата в града. 
Тя представи Плана, който разполага с 5,69 млрд. евро безвъзмездни средства, има 4 стълба с по три компонента всеки, 103 мерки, от които 47 са реформи, а 56 - инвестиции. При тяхното изпълнение трябва да се постигнат 346 ключови етапа и цели.
Мария Панайотова се спря поотделно на четирите основни стълба в Плана, с техните общо 12 компонента, посочвайки в кои области ще трябва да се направят реформи и в кои ще са инвестициите. "Безвъзмездните средства за разлика от програмите не могат да се случат без реформи", посочи Мария Панайотова. 
Тя информира присъстващите и че към днешна дата България все още не е направила искане за преразглеждане на Плана, каквото решение взе Народното събрание на 12 януари. Ако правителството подаде искане за преразглеждането му към ЕК - тя ще го разглежда 2 месеца, обясни Панайотова. След това ще започне да тече друг срок, който е за одобрение на Плана от всички държави членки и на практика означава отново внасяне на План за възстановяване и устойчивост.
Обновените сгради променят облика на градовете
През последните няколко години Община Берковица се възползва максимално от програмите на ЕС за саниране и успя да обнови много обществени и многофамилни жилищни сгради, каза Паулина Харалампиева, експерт в общината. 
По този начин променихме облика на града, намалихме разходите на обществени организации и на отделни домакинства за ток, подобрихме качеството на атмосферния въздух в града и общината, като намалихме изхвърляните в атмосферата въглеродни емисии от печките на дърва и въглища и удължихме живота на жилищните сгради, заяви Харалампиева. Тя уточни, че по програмата „Региони в растеж“ за програмния период 2014-2020 година в Берковица са усвоени 7 милиона лева, като са санирани обществените сгради на община Берковица, на Районното управление на МВР в града, на детска градина „Звънче“, на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, както и сградата на читалище „Иван Вазов“ в центъра на Берковица. Санирани са също 10 многофамилни жилищни сгради, в които живеят 341 домакинства. В момента се работи по саниране на 7 жилищни сгради, а една друга вече е готова.
Община Берковица подготвя проекти, с които да кандидатства за саниране на сградата на Второ основно училище в Берковица и на кметствата в селата Боровци, Бързия и Замфирово.
Проектът се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия. Основната му цел е да предоставя информация на широката общественост за политиката на сближаване, за ролята на различните заинтересовани страни при изпълнението на политическите приоритети на Европейския съюз (ЕС), за резултатите на местно ниво и възможностите през програмен период 2021-2027 г.
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА „Европа в България: Общо бъдеще“.