Академичното ръководство на Техническия университет (ТУ) в София награди днес вицепрезидента Илияна Йотова със златен медал за приноса й към франкофонията в България и специално за подкрепата й за френското инженерно обучение, част от което е нашият Факултет за френско обучение по електроинженерство, както и за изключителния й принос за развитието на висшето образование в България. Това каза за БТА ректорът на Техническия университет в София проф. инж. Иван Кралов, който връчи златния медал на вицепрезидента Илияна Йотова на тържественото честване на 30-годишнината от създаването на Факултета за френско обучение по електроинженерство към Техническия университет в София.
Честването в Техническия университет в София е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова и тя поднесе приветствие на него.
На тържественото честване присъстваха също министърът на външните работи Николай Милков, който също поднесе приветствие, посланикът на Франция в България Жоел Мейер, посланикът на Мароко у нас Закия Ел Мидауи, представители на институции и на партньорски университети, преподаватели и студенти.
Академичното ръководство на Техническия университет в София награди със златни медали, с плакети и със специални грамоти и представители на франкофонски организации, както и представители на фирми, които са спонсори на универститета и на Факултета за френско обучение по електроинженерство, подпомагащи развитието на франкофонията и френското обучение, каза за БТА проф. Иван Кралов.
Той отбеляза, че сега се изграждат 42 мрежи от европейски университети и Техническият университет в София участва в една от тях, наречена Европейски технологичен университет. В тази европейска мрежа са включени осем европейски технически университети от различни държави в цяла Европа. В бъдеще студентите от този Европейски технологичен университет ще получават единна европейска диплома, като минимум два семестъра ще трябва да учат в друг университет, освен в основния партньорски университет, обясни ректорът.