Новият програмен период ни изправя пред редица предизвикателства, заяви Добромир Тодоров, главен експерт в Областна администрация – Монтана по време на местна конференция в града по проект "Европа в България: Общо бъдеще", който БТА изпълнява с подкрепата на Европейската комисия. По думите му едно от най-съществените неща, които предстои да се реализират и тук, е да се координират съвместните усиля в посока разработването на различни инициативи по така наречената интегрирана концепция, в рамките на втората приоритетна ос по Програмата за развитие на регионите за новия програмен период. 
Това е една новаторска инициатива, обясни Тодоров. "Представлява концепция, която включва множество компоненти, най-различни инициативи в рамките на социалната политика, околната среда, инфраструктурата - един конгломерат от множество малки инициативи, които трябва да бъдат придвижвани паралелно. И тук вече има пряка връзка с функциите, които изпълнява Регионалният съвет за развитие, визирам и неговото звено за оценка и звеното за публични консултации“, уточни Добромир Тодоров.
Той бе категоричен, че през новия програмен период усилията трябва да бъдат съсредоточени в изграждане на стратегически партньорства и между общини, и над областно ниво за развитие на по-мащабни и стратегически проекти.
По думите на експерта, областният управител ще продължи да изпълнява своята координираща функция и да дава поле за изява на различни инициативи. "Ще се опитваме по всякакъв начин да стимулираме създаването на партньорства, ще се стремим по всякакъв начин да стимулираме съвместните усилия за развитие на социално икономическия аспект на региона", заяви още Добромир Тодоров. 
Той благодари от името на областния управител за възможността да участва в конференцията "Европа в България: Общо бъдеще" в Монтана. Това е втората конференция в Северозапада по проекта. Началото на дискусията за развитието на региона бе поставено на регионалната конференция във Видин, която се проведе миналата седмица. Първата местна конференция бе във Враца на 14 март, а следващите ще са в Плевен (21 март) и Ловеч (23 март).
На 30 март ще бъде организирана Регионална конференция в Русе, с която ще започне поредица от конференции за Северен централен район.
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА "Европа в България: Общо бъдеще".