Община Монтана се възползва ефективно от програмите на ЕС, нашата администрация реализира проекти в много сфери и хората виждат резултатите, заяви на конференция по проект на БТА „Европа в България: Общо бъдеще“ зам.-кметът на Монтана Тихомир Антонов.
В момента община Монтана управлява проекти с европейско финансиране за около 13 милиона лева. Фондовете на ЕС са основен източник за финансиране на идеите на нашата администрация и за развитието на Монтана, заяви Антонов.
В социалната сфера в последните години община Монтана е разкрила 21 социални услуги, 19 от които са услуги за деца. Повечето от тези услуги са започнали като социални проекти на община Монтана, финансирани от фондовете на ЕС, след което са прераснали в делегирана държавна дейност. В момента общината работи по 4 социални проекта, като се очаква три от тях да станат делегирана държавна дейност след завършването на проектите, уточни Антонов.
По оперативната програма за регионално развитие през последните 8 години община Монтана реализира четири големи проекта за 19,2 милиона лева. С тези средства са ремонтирани и изградени нови паркове, обновена е образователна инфраструктура – училища, детски градини и детски ясли, а също и културна инфраструктура – читалища и зали, и социална инфраструктура.
По оперативната програма за околна среда община Монтана реализира два проекта, които трябва да приключат до 2024 година и целят подобряване качеството на атмосферния въздух в Монтана. Община Монтана работи много активно по програмите за трансгранично сътрудничество с Румъния и Сърбия. Програмата още не е отворена за новия програмен период, но ние вече имаме партньори в двете съседни страни, с които да реализираме проекти. Средствата по тези програми са до 1 милион лева за проект, но въпреки това в последните години успяхме да направим ремонти на училища, детски градини, паркове, улици, да санираме сгради и т.н.. Ефектът от тези проекти е голям и много видим за хората, коментира Тихомир Антонов. 
В момента община Монтана подготвя много проекти, с които да кандидатства след отварянето на програмите. Целта ни е да реновираме сградата на Младежкия дом в Монтана за 2 милиона лева, да санираме и обновим спортна зала „Младост“ за 2 милиона лева, подготвяме проект, който предвижда много спортни прояви в Монтана, тъй като градът е европейски град на спорта за 2023 година. Планираме да инвестираме 1 милион лева за модернизация на уличното осветление в Монтана, каза Тихомир Антонов. Той благодари на БТА за организацията на конференцията и поканата да представи направеното от община Монтана. 
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА „Европа в България: Общо бъдеще“.