Безплатни прегледи за жени ще се проведат в Клиниката по ендокринология при УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен. Това съобщи Момчил Цветков, говорител на лечебното заведение. 
Инициативата под мотото "Подобряване на женското хормонално-репродуктивно здраве" ще се състои в дните от 20 до 23 март, като ще включва безплатни консултации с насочване към диагностика и последващо лечение. 
Репродуктивните нарушения сред жените от хормонален характер се свързват най-често със заболявания на щитовидната жлеза, захарен диабет тип 1, поликистозен овариален синдром, затлъстяване, хипофизен аденом и други, които могат да причинят нарушения в менструалния цикъл, стерилитет, проблеми при протичане на бременността, обясняват специалистите от клиниката. 
Кампанията е под ръководството на доц. д-р Катя Тодорова, ръководител на клиниката, и с участието на доц. д-р Анелия Томова. Те имат дългогодишен опит в областта на проблемната бременност при захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза, хипофизно-хипоталамични заболявания и други. Безплатните прегледи ще се проведат в кабинет 103 в Клиниката по ендокринология, като е необходимо предварително записване на тел. 064 886 642.
Това е поредната инициатива на Клиниката по ендокринология през този месец. По повод Световния ден за борба със затлъстяването е организирана кампания "Промоция на здравето". "Хората трябва да са наясно, че затлъстяването е хронично заболяване, което придобива пандемичен характер по своето разпространение", казва доц. Тодорова. 
"Както в света, така и в България, честота на затлъстяването прогресивно нараства и поразява най-често хората в работоспособна възраст", добавя тя.
Доц. Тодорова подчертава, че затлъстяването е причина за висока сърдечно-съдова заболеваемост и други метаболитно-обменни заболявания, за появата на захарен диабет, подагра, болести на опорно-двигателния апарат, причиняващи ранна инвалидизация, намалена работоспособност и влошено качество на живот. Среща се все по-често сред деца, подрастващи, тинейджъри, сред млади хора в репродуктивна възраст. 
Както БТА писа, УМБАЛ "Д-р Георги Странски" традиционно организира различни инициативи, свързани с профилактиката на различни заболявания. През миналата седмица в Клиниката по нефрология и диализа се проведоха отново безплатни консултации, посветени на Световния бъбречен ден.