Участието на българите в културни дейности е акцент в дискусия, която ще се състои днес в SofiaLab. В рамките на събитието ще бъдат представени данни от национално представително изследване, свързано с темата, съобщават организаторите от „Асоциация за развитие на София“, „Фабрика за идеи" и Обсерватория по икономика на културата.
Изследването е проведено от социологическа агенция "Маркет Линкс" през януари 2023 г. по поръчка на „Фабрика за идеи“ в рамките на проекта „Право на култура“, финансиран от национален фонд „Култура“ по програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации“. То проследява какви са най-посещаваните, най-непопулярните и най-желаните, но недостъпни форми на култура в страната ни. Във фокуса на разговора ще бъдат и данните за София.
Резултатите от изследването ще бъдат анализирани и дискутирани в контекста на настоящите данни за регионалното разпределение на публичните финанси, инвестирани в културно съдържание. Разговорът се очаква да засегне и темата за ролята на културата в адресирането на последиците от проблеми като демографска криза, бедност, териториална и икономическа асиметрии и работата в интердисциплинарни полета. В рамките на събитието ще бъдат изведени конкретни препоръки за насърчаване на участието на населението в културни дейности на национално, регионално и местно ниво. / ГН