Тържествено честване на 30-годишнината от създаването на Факултета за френско обучение по електроинженерство към Техническия университет (ТУ) в София ще се състои от 9:30 часа в зала "Проф. Цветан Лазаров", в Националния център по мехатроника и чисти технологии, блок 8 на ТУ-София. Това информираха от висшето училище.
Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост на честването, което е под патронажа й, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
На тържественото честване се очаква да присъстват също посланикът на Франция в България Жоел Мейер и посланикът на Мароко у нас Закия Ел Мидауи. Поканени са също представители на институции и на партньорски университети. 
Информация за възможностите за обучение на студенти, за специалностите и партньорствата на Факултета за френско обучение по електроинженерство към ТУ-София с бизнеса беше представена вчера в Националния пресклуб на БТА. 
Създаден непосредствено след промените в България, факултетът е не просто с изучаване на френски език, а надгражда, защото се работи по френската система за обучение, заимстван е френският модел на висше образование, включени са селектирани български и френски преподаватели, обясни деканът проф. д.ик.н. Кирил Ангелов. Той посочи, че през времето си на съществуване специалностите се увеличават, като в момента, освен електроинженерство, са включени автоматика, електроника, компютърната техника, телекомуникации. Това общо са инженерни специалности, които имат пряко приложение не само в България, но и в света, подчерта проф. Ангелов. Дипломите на студентите не само се признати във Франция, но и са равностойни на френските, добави той.
За 30 години съществуване около 600 са възпитаниците на Факултета за френско обучение по електроинженерство към Техническия университет в София, които работят във високотехнологични компании в Германия, Канада и САЩ, по данни на декана.
Според Рейтинговата система на висшите училища Техническият университет в София неизменно е на първо място в шест професионални направления - "Машинно инженерство", "Електротехника, електроника и автоматика", "Комуникационна и компютърна техника", "Енергетика", "Транспорт, корабоплаване и авиация" и "Общо инженерство". За академичната 2023/2024 година кандидат-студентите могат да избират между 37 специалности, две от които са нови - "Електронни информационни системи" и "Педагогика на обучението по математика, физика и информатика".