Плавателни съдове на бреговата охрана на Китай са навлезли днес във водите около оспорваните с Япония острови в Източнокитайско море, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на китайската брегова охрана. В изявлението се казва още, че китайските кораби са предприели тези действия, за да се противопоставят на навлизането на японски плавателни съдове в китайски териториални води.
Оспорваните острови в Източнокитайско море, за които претендират както Китай, така и Япония, отдавна са източник на проблеми в двустранните отношения. Китай е нарекъл островите Дяоюй, докато Япония ги нарича Сенкаку.
Според говорител на китайската брегова охрана нейните кораби са навлезли във водите около остров Дяоюй за "нормален патрул за защита на правата" им, наричайки тези действия "рутинен ход".
"(Това също - бел. ред.) е силна контрамярка срещу навлизането от страна на Япония на яхта и няколко патрулни плавателни съда в наши териториални води", се казва в изявлението на говорителя, който не даде повече подробности дали е станал някакъв инцидент.
Китайската брегова охрана съобщи в края на януари, че "Шинсей Мару" и четири други японски кораби незаконно са навлезли в териториалните води на островите Дяоюй, преди плавателни съдове на Китай да ги принудят да се отдалечат.
Днешният китайски патрул в района се извършва ден преди японският премиер Фумио Кишида да участва в среща с южнокорейския президент Юн Сук-йол в Токио, първата такава среща в Япония от повече от десетилетие насам, организирана в момент, когато САЩ се надява, че двете съседни страни могат да създадат по-единен фронт срещу Пекин.