Европейската комисия изрази днес готовност да подкрепи европейския военнопромишлен комплекс, за да се посрещнат нуждите на Украйна от боеприпаси. Киев съобщи, че има нужда от постоянни доставки на 155-милиметрови снаряди, уточни еврокомисарят Марейд Макгинес в изказване пред Европейския парламент в Страсбург.
По нейни думи в ЕС 15 дружества в 11 държави произвеждат такива боеприпаси и еврокомисарят Тиери Бретон е предприел срещи с всички тези фирми, за да се установи какво е необходимо, за да повишат производството.
Макгинес поясни, че ЕК може да насочи 500 милиона евро за увеличаване на производството на боеприпаси за посрещане на нуждите на ЕС и на Украйна. ЕС разполага с големи възможности за производство на 155-милиметрови снаряди, стремим се да намалим времето за производство и да увеличим произвежданите обеми, уточни еврокомисарят.
Необходим е бърз и съгласуван европейски отговор, трябва незабавно да се предоставят боеприпаси от наличните запаси, да се направят големи поръчки към европейския военнопромишлен комплекс за задоволяването на нуждите, както и бързо да бъдат развити допълнителни мощности за производство, обобщи Макгинес. Еврокомисарят допълни, че в последната година ЕС е осигурил за Украйна военна помощ за над 12 милиарда евро.