Парите от продажбата на квотите на въглеродни емисии трябва да се използват за трансформация на икономиката. Това каза за БТА старши анализаторът в програма "Енергетика и климат" към Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Костанца Рангелова след края на кръгла маса на тема: "Преодоляване на енергийната бедност и декарбонизацията на българската икономика", която се проведе днес в сградата на ЦИД. По думите й в индустриалния сектор има възможност да се възможност да се финансират мерки за намаляване на въглеродните емисии и то именно от тяхна им продажба.
Старши анализаторът към ЦИД обясни, че в България приходите от продажбите на квотите за въглеродни емисии се използват във Фонд "Сигурност на електроенергийната система". Оттам обаче се покриват загубите на въглищните централи. "Цялата тази схема трябва да се разнищи и да се направи, така че да има либерализиран пазар", изтъкна Рангелова. Тя счита, че тези средства трябва да се използват за инвестиции във възобновяеми енергийни източници, както и за подпомагане на енергийно бедните домакинства, които от своя страна могат да започнат сами да произвеждат електроенергията си. Освен това трябва да се инвестира и във всякакви други мерки, които водят до преодоляване на енергийната бедност.
Рангелова коментира, че енергийните субсидии, които са под формата от приходи на търговията с въглеродни емисии, трябва да бъдат пренасочени към инвестиции в зелени иновации и засилване на потенциала за икономическо развитие на страната. Според нея трябва да има ясна стратегия как да се трансформира икономиката на страната ни.
Експертът е на мнение, че е необходима цялостна информационна кампания за осведомяване на обществото какви са ползите от търговията с въглеродни емисии.