Министерският съвет прие решение за даване на съгласие за апортиране на недвижим имот - частна държавна собственост в капитала на „Здравна инвестиционна компания за детска болница” /ЗИКДБ/ ЕАД, гр. София., съобщиха от пресслужбата на кабинета.
Апортирането на имота в капитала на ЗИКДБ ЕАД ще осигури възможност дружеството да осъществява предмета си на дейност, а именно извършване на всички разрешени от закона дейности, свързани с организацията и контрола по изграждането и пускането в експлоатация на обект с национално значение: „Изграждане на Национална многопрофилна детска болница”, както и всякаква друга, незабранена от закона дейност, както и да стартира организационни дейности по реализация на посочения обект.
Имотът представлява поземлен имот, находящ се в област София, Столична община, гр. София, район „Овча купел”, за който е съставен Акт за частна държавна собственост № 11576/31.10.2022 г., утвърден от областния управител на област София.
На 2 ноември 2022 г. служебният кабинет окончателно избра терен за изграждане на Национална многопрофилна болница за активно лечение на деца. Теренът, почти 40 дка, отговаря на критериите за модерна европейска детска болница и е избран сред пет възможни след консултации с експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия.