Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу обсъди днес в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров сделката, позволяваща износ на зърно от украински пристанища, предаде Анадолската агенция, като цитира съобщение на турското външно министерство.
По време на срещата е направена оценка на споразумението и на двустранните отношения.
Черноморската зърнена инициатива, осъществена с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, дава възможност за износ на зърно от три украински пристанища. Тя беше удължена през ноември и е в сила до 18 март, освен ако не бъде договорено ново удължаване. Милиони тонове зърно и други хранителни продукти бяха изнесени от украинските пристанища, подпомагащи по този начин свалянето на цените на храните, които достигнаха рекордно високи нива в глобален аспект.
Докато преговорите продължават, Русия предложи удължаване на сделката с още 60 дни, половината от срока, с който беше удължена преди, но Украйна отхвърли предложението.
Турският министър на отбраната Хулуси Акар каза днес, че Турция ще продължи дискусиите за удължаване на сделката със 120 дни вместо с 60 дни.