"Интернешънъл арморд груп" (International Armored Group - IAG) започна изграждането на производствена база за бронирани автомобили в Бургас. Първа копка на обекта направи собственикът на световния производител д-р Антон Стефов заедно с изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов, изпълнителният директор на Национална компания "Индустриални зони" ЕАД д-р Антоанета Барес и кметът на Община Бургас Димитър Николов. 
"Това ще е един от първите наши заводи в България с тези размери. Имаме опит в построяването на този тип предприятия. Готови сме да направим своя осми завод. Надявам се да изпълним проекта си в кратки срокове. Искам да благодаря на управлението на Община Бургас и на всички, които ни помогнаха в това наше начинание. Територията е закупена, строежът започва", каза д-р Стефов по време на церемонията.
Новото производствено предприятие на IAG ще се издигне в територията на 9-ти километър, която се управлява от "Индустриален и логистичен парк Бургас" АД. Плановете на компанията са да наеме поне 300 работници, а инвестицията е за над 20 млн. лева. 
"Веднага щом се запознахме с идеята на д-р Стефов, започнахме да търсим подходящи терени за новия завод. Локациите бяха четири или пет. Но този терен се оказа най-подходящ като площ и логистика. С финансовата подкрепа на Българката агенция за инвестиции и Министерството на икономиката, както и със средства от Община Бургас, ние ще развием инфраструктурата, което ще даде възможности за реализирането и на други подобни инвестиции в тази част на града. Това е от стратегическа важност за нас. Благодаря на д-р Стефов за енергията, която вложи, за да се стигне до тази първа копка", каза кметът на Бургас Димитър Николов. 
На днешната церемония д-р Стефов получи и сертификат за приоритетен инвестиционен проект и инвестиции клас "А" лично от Богдан Богданов.  
"За мен като представител на Българската агенция за инвестиции (БАИ) е изключително удоволствие да бъда тук. Удоволствие е, не само защото ние отбелязваме една ключова инвестиция в стратегически сектор за България, но и защото един български патриот, който е успял навън със своите както разбрахме седем завода, сега пренася опита си в България. Напълно споделяме амбицията на д-р Стефов да изгражда български кадри, обучени навън, които обаче да работят в България. Аз лично съм горд и като изпълнителен директор на БАИ, защото това винаги е било нашата цел - да насърчаваме инвестиции с висока добавена стойност, инвестиции, които имат принос не само в регионален или национален план, но също са и от стратегическо европейско значение. Сертификатът клас "А", който днес връчваме на “Интернешънъл арморд груп" е също знак на държавната подкрепа, която оказваме на такива проекти. Важното е, че България ще има независимото производство на бронирана техника и то техника от най-високо световно ниво. Така че днес от името на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев, от мое име и от името на екипа на Българска агенция за инвестиции, искам официално да връча сертификат клас "А" за днешната инвестиция на IAG", каза изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов.
Той допълни, че ще бъдат отпуснати над 3,4 милиона лева за обновяването и разширяването на пътната инфраструктура до новата база, изграждане на улично осветление, както и над 140 000 лв., които ще покрият осигуровките на екипа, който ще бъде отговорен за изграждането на завода. Днес на място беше изложен и емблематичен за портфолиото на IAG автомобил – Рила 4x4. Машината разполага с най-високите стандарти за качество в отбранителната индустрия и покрива всички натовски изисквания, припомни собственикът на компанията производител. 
"Автомобилът премина през изпитания на "Централен артилерийски полигон – МО" до с. Змеево. Беше оценен в едни от най-сериозните изпитания в сферата на военните автомобили по стандарта на НАТО – STANAG. Този стандарт е наистина много тежък за покриване. С гордост мога да заявя, че ние се справихме. Проведохме подобни изпитания в България за първи път и то много успешно. Извършени бяха изпитания на автомобила от дънната част, които отговаряха на най-съвременните изисквания. Направени бяха и допълнителни два теста – с 50 килограма взрив на 4 метра от автомобила. Вторият беше със 150 килограма взрив и отново автомобилът издържа. В изпитанията участва холандската международна лаборатория, която се занимава с подобен тип изпитания. Документите, които имаме, се признават от НАТО. Изпитанията на следващите автомобили 8x8, които ще бъдат за Българската армия, се надяваме отново да се извършат в България. Ние имаме възможност да ги произведем тук, съвместно с българските фирми. Има много български компании, които са на световно ниво. Това трябва да се случи тук, иначе ние като страна сме обречени на много големи разходи по-късно, които трябва да направим, за да поддържаме тази техника. Като българи, ние трябва да свършим работата си сами. Трябва да имаме собствена армия, своя организация, свои заводи, фирми, които могат да ремонтират техниката при необходимост", разкри собственикът на IAG д-р Антон Стефов. 
Сред присъстващите на събитието бяха и представители на иновативния бизнес на отбранителната индустрия от България, ОАЕ, Турция, САЩ, както и представители на местната и национална власт.