„Европа в нас“ - това е името на уникален артистичен пърформанс, чиято единствена премиера на живо ще се случи на 23 март, четвъртък, от 17.30 в Дом „Канети“ на бул. „Славянски“. Събитието ще бъде стриймвано онлайн, а изложба-инсталация ще остане в пространствата на центъра за още срещи с любопитни публики. 
Проектът на продуцентска компания „Персей“ е включен в програмата на 62. Международен фестивал „Мартенски музикални дни“. Концепцията на режисьора Димитър Липовански събира енергията на утвърдени визуални артисти като космополитната Еслица Попова и вълшебния композитор Николай Иванов-Ом, със специалното участие на Илия Деведжиев. Те предизвикват и млади творци от Националното училище по изкуствата да споделят гледни точки за Европа в скулптури, текстове, видео послания: Европа в нас, Европа в мен, Ние в Европа, Аз в Европа...
Пърформансът събира минало и съвремие, документално и художествено, слово и визуални творби, музика и видео.
„В целия артистичен разказ, освен припомнянето на Пътя, искаме да се чуе и види нашият глас, на нас, които живеем днес и мечтаем за утре“, казва режисьорът Липовански и допълва: „Каквото кажем ние - свидетели и участници, ще го срещнем с мислите на Елиас Канети, на Петър Увалиев, Стефан Попов и на неповторимия Петър Петров-Парчето“.
Зрителите ще видят и споделени мисли на интелектуалци и политици, философи и идеолози на процеса по присъединяването на България към Европейския съюз. 
Проектът се реализира с подкрепата на Министерството на културата по Програма „Визуални изкуства“. Следващия месец предстоят дискусии за европейските ценности, Историята и Бъдещето с млади хора и творци на изкуството от Северна България.