Фирмата за отглеждане на птици и производство на птичи продукти „Градус“ АД ще инсталира фотоволтаична електроцентрала в стопанството си в село Червена вода. Произведената електроенергия ще се използва за задоволяване на собствените нужди на предприятието, което ще доведе до намаляване на общите разходи. В халетата на бившия русенски птицекомбинат се отглеждат над 1 млн. птици.
Планира се модернизирането на единадесет сгради за отглеждане на птици-родители. Предвижда се и закупуването на автоматизирани гнезда за събиране и изваждане на разплодни яйца. Основната цел на предстоящата инвестиция е чрез внедряването на модерни производствени условия и въвеждането на съвременни високоефективни технологии да се подсигури производство на качествена продукция при ниски производствените разходи, уточняват от компанията майка.
„Градус“ АД е най-големият производител на птиче месо у нас. Фирмата притежава собствени фуражен завод, люпилня, ферми за родителски стада, ферми за угояване на бройлери и предприятие за преработка на птиче месо. А продуктите й се произвеждат в затворен цикъл.