Тайван представи днес първия си дрон с експлозиви, безпилотен летателен апарат, подобен на американския модел, използван в Украйна срещу Русия, на фона на китайски военен натиск върху острова, предаде Франс прес.
Военната организация Национален институт за наука и технологии "Чун-Шан" представи този нов дрон, подобен на американския модел "Суичблейд 300", използван в момента от украинските войски в конфликта им с Русия.
Произведеният в Тайван дрон е достатъчно малък, за да се носи в раница, и може да остане във въздуха 15 минути, според института "Чун-Шан". Като всички дронове от този тип, той може да се използва само веднъж и се самоунищожава при първия удар.
„Лек и преносим, ​​той (е като) голяма граната, която може да лети“, каза Чъ Липин, ръководител на отдела за изследване на авиационни системи на военния институт.
„Той е ефективен при атакуване на цели близо до нашите брегове“, добави той, отбелязвайки, че максималният радиус на полета на дрона е до 10 километра.
Тайван разработва също следващо поколение „дронове камикадзе“, включително по-големи версии за атака на по-големи разстояния, каза Чъ.
Отношенията между Китай и Тайван са обтегнати. Пекин смята острова за своя отцепила се провинция, която някой ден ще си върне, ако е необходимо със сила, посочва АФП.
Посещението през август миналата година на Нанси Пелоси, тогавашна председателка на Камарата на представителите на американския Конгрес, разгневи Пекин. Китай отговори, като започна най-големите военни маневри в историята си около острова.
През октомври управляващата Китайска комунистическа партия (ККП) вписа своето противопоставяне срещу независимостта на Тайван в конституцията на Китай.
Американски и тайвански стратези подтикнаха Тайпе да възприеме стратегия за укрепване на отбраната си, по примера на Украйна, в случай на асиметрична война срещу Пекин.