Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) изразява сериозното си притеснение от зачестилите случаи на популистка реторика от страна на различни публични фигури, които последователно и тенденциозно изразяват негативната си оценка спрямо КЗК, независимо от ползотворните резултати от дейността ѝ. Това пише в позиция на КЗК, публикувана на интернет страницата й.
Компетентността на КЗК е определена в Закона за защита на конкуренцията и тя не обхваща възможност за ценово регулиране, като правомощията ѝ не включват и установяването и санкционирането на спекула от страна на търговците, съответно овладяване на инфлационните процеси. Неправилно и некоректно е правомощията и дейността на институцията да бъдат използвани за политически и предизборни цели, пише в позицията.
Ефективността на КЗК се доказа и с последното й решение, с което санкционира "Лукойл-България" ЕООД с 67 771 454 лева за злоупотреба с господстващо положение на пазара на горива. В резултат на активните действия на КЗК, още в хода на проучването по производството, "Лукойл-България" ЕООД промени и коригира поведението си, което е най-важната цел на антимонополния орган, а именно да осигури защита и условия за разширяване на конкуренцията, посочват от КЗК.
Пазарът на храните е постоянно наблюдаван и проучван от комисията. КЗК извършва секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и търговия на слънчогледово олио и пшенично брашно на територията на страната. По повод провеждани в страната промоции на слънчогледово олио през 2022 г., Комисията също се самосезира и наложи имуществени санкции на "Билла" и "Кауфланд" за нелоялна конкуренция, припомнят от регулатора. 
Комисията сега извършва предварително проучване по повод увеличението на цените на основни хранителни продукти в магазинната мрежа и преди всичко в търговските вериги в страната. Фокусът на проучването е установяването на забранени търговски практики  по веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти - наличието на неправомерен натиск от страна на големите купувачи - търговски вериги върху техните доставчици. В случай че от събраните информация и доказателства възникнат основателни съмнения за извършени нарушения на ЗЗК, представляващи нелоялна конкуренция, забранени търговски практики или забранени споразумения (картели), Комисията ще се самосезира, за да санкционира и прекрати неправомерните действия.
Комисията насърчава всеки, който разполага с информация или доказателства за евентуално антиконкурентно поведение на пазарните участници, да предостави същите на ел. поща: [email protected] или посредством анонимния електронен канал за подаване на сигнали на интернет страницата на КЗК - www.cpc.bg/signals. 
КЗК припомня и възможността за предоставяне на информация и доказателства относно таен картел във връзка с Програмата за освобождаване от санкция или намаляване на санкциите, която също може да се намери на www.cpc.bg/prohibited-agreements.