Органите на реда в Молдова предприеха действия, за да предотвратят планирани действия за дестабилизация и за предизвикване на безредици на прояви в столицата Кишинев, включително за днес. Това съобщи на брифинг началникът на националната полиция Виорел Чернауцану, предаде за БТА молдовската новинарска агенция МОЛДПРЕС.
По думите му полицията и прокуратурата са установили съвместно няколко насоки в оперативните действия, насочени към недопускане на създаването на хаос при протести, с участието на хора с увреждания, в повечето случаи безразборно, както и на външни структури или групи спортисти.
"Информацията за участието на групи от Русия беше потвърдена, включително от наш агент под прикритие, който се свърза с лицето от Москва с псевдоним "Маин Санду", изпратено в Кишинев, за да даде необходимите инструкции. Това е лице с двойно гражданство, молдовско и руско, което многократно е сменяло името си. Той дошъл в Кишинев на 9 март, за да даде указания за по-нататъшните действия. След проследяващи действия, по-конкретно видеозаписи, служителите на реда разбраха за проникването на десет групи - всяка от които от по 5-10 души, с определени знаци - ръководещи дестабилизиращите действия, с възнаграждение от около 10 000 долара на човек", каза Виорел Чернауцану.
Началникът на молдовската полиция заяви, че тя е открила доказателства за комуникиране на деструктивни групи с известни лица от опозицията. "При необходимост (опозиционерите) е трябвало да организират правна, материална помощ, адвокати и т. н.", обясни той.
Изявленията на началника на Главния полицейски инспекторат на Молдова бяха потвърдени от показани на журналисти видеозаписи с кадри от операцията по борба с опитите за дестабилизиране на протестите от Кишинев.
"Материалът, съдържащ над десет часа записи, ще бъде направен публично достояние. В резултат бяха (разследвани) 25 души, седем от които бяха задържани, и повечето от тях вече дават показания и съдействат на разследването", добави Виорел Чернауцану. 
Нови протестни действия започнаха в Кишинев през есента на миналата година. Проблемите, посочени от протестиращите, се отнасят до социални аспекти като бедността, повишаването на цените, недоволството от управлението и др. Протестите обаче нямат масов характер, като разследвания показаха, че протестиращите са участвали не поради убеждения, а срещу заплащане, което компрометира идеята за протест.
(Новина, избрана от молдовската агенция МОЛДПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите.)