Президентът на Косово Вьоса Османи се срещна днес с министъра на външните работи на Гърция Никос Дендиас и поиска Гърция да продължи подкрепата си по пътя на Косово към членството в евроатлантическите институции, предаде КосоваПрес.
Османи оцени високо „проактивния ангажимент на Гърция в нашия регион, както и непрекъснатата подкрепа на гръцката държава за интеграцията на региона в Европейския съюз“, се посочва в прессъобщение от президентството.
Османи "подчерта, че пълната международна интеграция на Косово, включително в Европейския съюз, НАТО и Съвета на Европа, ще допринесе за устойчивия мир в региона".
Президентът на Косово благодари на Дендиас за подкрепата на Гърция за либерализирането на визовия режим на ЕС за гражданите на Косово.
Във връзка с развитието на диалога със Сърбия Османи подчерта, че планът за изпълнение на споразумението за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово трябва да бъде в съответствие с конституцията на Косово, което ще допринесе за дългосрочен мир и стабилността в региона.
Сърбия не признава обявената през 2008 година независимост на бившата си област. След разговори под егидата на ЕС в края на миналия месец сръбският президент Александър Вучич и албанският премиер Албин Курти подкрепиха предложението на ЕС за нормализиране на отношенията между Прищина и Белград. Документът обаче не е подписан все още. Следващата среща на високо равнище в рамките на диалога Косово-Сърбия ще се проведе на 18 март в Охрид.
На срещата с Дендиас днес Османи е изразила готовност за по-нататъшно задълбочаване на двустранните отношения, подчертавайки необходимостта от увеличаване на търговския и икономическия обмен.