Няколко часа преди българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ да отплава от чилийското пристанище Пунта Аренас командирът на плавателния съд к-н II ранг Николай Данаилов, ръководителят на научната и логистична дейност на Националния център за полярни изследвания Драгомир Матеев и командирът на българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“ по време на 31-вата българска антарктическа експедиция Камен Недков посетиха украинския научноизследователски ледоразбивач „Ноосфера“, който е временно на пристан в Пунта Аренас.
Гостите от България направиха опознавателна обиколка на „Ноосфера“ с помощта на третия помощник-капитан Йевхен Прикладов и третия механик Кирило Саламатин, след което бяха посрещнати на мостика от командира на плавателния съд Олександър Гришко. К-н Данаилов, Матеев и Недков обсъдиха с Гришко възможностите за бъдещо логистично сътрудничество между Българския антарктически институт и Националния антарктически научен център на Украйна. Командирът на „Св. св. Кирил и Методий“ благодари на украинския си колега за гостоприемството и му подари икона на „Св. Николай Чудотворец“ – покровител на всички моряци.
Ледоразбивачът „Ноосфера“ е флагман на украинския научноизследователски флот. През 2021 година корабът беше придобит от Националния антарктически научен център към Министерството на образованието и науката на Украйна, който го закупи от британската антарктическа служба срещу сума от около 5 млн. щатски долара.
Името на ледоразбивача – „Ноосфера“ (бел. ред. старото британско наименование на съда е „Джеймс Кларк Рос“), идва от термин, наложен от украинския естествоизпитател и първи президент на академията на науките на Украйна академик Володимир Вернадски. В трудовете си Вернадски интерпретира ноосферата като сферата на взаимодействие между обществото и природата. Името „Ноосфера“ следва и символична логика, тъй като украинската антарктическа станция на остров Галиндес носи името „Академик Вернадски“.
Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА".