Общо 601 деца от софийски училища са прегледани от началото на програмата за безплатни очни прегледи на учениците от 1 клас, организирана от Столичната община и Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Програмата беше одобрена от Столичния общински съвет (СОС) в края на миналата година. За нейното изпълнение Столична община отпусна от своя бюджет 30 000 лв.
От 10 февруари до момента екипите на Очна клиника на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Александровска“ и Дружеството по Детска офталмология прегледаха децата от 13 училища в София.
Програмата се реализира през тази учебна година по идея на столичния кмет Йорданка Фандъкова и председателя на Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика и председател на Организацията на евреите в България „Шалом“ проф. д-р Александър Оскар. Целта е да бъдат обхванати всички деца от първи клас в общинските училища в София. Прегледите се осъществяват на място в учебните заведения.
Офталмолозите извършват клиничен преглед за зрителна острота, цветно зрение и авторефрактометрия. При наличие на зрителни проблеми, родителите се уведомяват и насочват за последващи действия. Преди няколко години пилотен проект за очни прегледи на деца от първи клас бе изпълнен съвместно от Столична община и Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“ и с подкрепата на Организацията на евреите в България „Шалом“. Направени бяха безплатни очни прегледи на повече от 5000 деца в предучилищна възраст. При повече от 10 % от децата се установи проблем, който налага допълнителни изследвания и лечение.
По данни на Българския лекарски съюз (БЛС) над 10 % от децата в България имат някакъв очен проблем, най-често нужда от очила. Намалението на зрението във възрастта 4-6 г. може да е резултат от т.нар. мързеливо око (амблиопия), което се установява при 5 % от всички деца, като в голяма част от случаите няма никакви външни прояви. Затова редовното извършване на профилактични прегледи е особено важно, посочват от БЛС.