Семенната банка (Millennium Seed Bank) във Великобритания отбелязва значимо събитие - регистрирането за съхранение на повече от 40 000 растителни вида  като част от усилията за опазване на редки, застрашени и важни видове диви растения, съобщи Пи Ей мидиа/ДПА.
В трезора се съхраняват 98 567 колекции семена от 190 страни и територии на седем континента, девет биогеографски региона и 36 места с биоразнообразие.
Според естествоизпитателя сър Дейвид Атънбъро Millennium Seed Bank вероятно е "най-значимата консервационна инициатива", тъй като не само помага за опазване на растителните видове в случай на апокалиптично събитие, но служи и като източник за опазване на застрашени от изчезване растителни видове.
"Учените в Кралската ботаническа градина Кю смятат, че две пети от всички растения по света са застрашени от изчезване в дивата природата и това показва пред колко значима криза сме изправени по отношение на загуба на биоразнообразие, предизвикана до голяма степен от загуба на местообитание и климатичните промени", каза координаторът по партньорството в консервацията в Millennium Seed Bank д-р Кейт Хардуик. Тя добави, че Кю е създала "Ноев ковчег" на растенията с над 260 партньори от 97 страни.