Американката Микаела Шифрин стана първият човек в историята на алпийските ски, който достига до 87 победи в състезанията от Световната купа по ски алпийски дисциплини.
Петкратната носителка на Големия кристален глобус спечели слалома за жени в Оре и задмина легендарния швед Ингемар Стенмарк, който през 1989 година постигна последната победа в кариерата си, която бе под номер 86.
"Трудно ще бъде да възприема това, че съм най-великата за всички времена. Най-хубавото усещане в ските е това да печелиш. Знаех, че водя след първия манш и че трябва да бъда умна във втория. Но трябваше и да бъда бърза. Искам да благодаря на целия ми отбор и на всички, които ме подкрепят през всички тези години. Посвещавам тази победа на тях", заяви след финала Шифрин.
27-годишната Шифрин спечели днешното състезание с общо време от 1:41.77 минути. Тя остави на 0.92 секунди зад себе си швейцарката Уенди Холденер и на 0.95 секунди шведката Анна Свен Ларшон, чийто роден дом е на метри от пистата.
Още след първия манш, който Шифрин взе с време от 50.93 секунди, тя отвори разлика от 0.69 секунди пред Ларшон, която бе втора. С това тя даде заявка, че ще дублира успеха си от петък, когато спечели гигантския слалом в Оре.
Във втория манш най-успешната състезателка в историята подходи спокойно и макар да даде пето време, това по никакъв начин не ѝ попречи да се качи на върха на почетната стълбичка за 13-и път през този сезон.
Най-бърза във втория манш с време от 50.52 секунди бе представителката на домакините Корнелия Олудн, която обаче остана на десето място в крайното класиране на точно две секунди и половина от победителката.
Днешното състезание в Оре бе последното преди финалите на Световната купа в андорския курорт Солдеу през следващата седмица. Преди тези четири старта Шифрин има 2028 точки в генералното класиране, с 1003 повече от втората Петра Влъхова от Словакия.
В дисциплината слалом, в която Шифрин е шампионка за седми път в кариерата си, американката има 885 точки. Втората Уенди Холденер е с 610.