По инициатива на Младежки център – Габрово днес бе организирана демонстрация на Националната скаутска организация в България. Събитието има за цел да представи дейността на скаутите, но и да постави началото на сформирането на скаутски отряд в Габрово. 
„В Габрово преди години е съществувал скаутски отряд, но по стечение на обстоятелствата той е спрял функционирането си. Ние се запознахме с Националната скаутска организация на България на Узана, тъй като те организираха няколко такива лагери на територията на община Габрово. Така и решихме да работим заедно, за да може да се възроди скаутският отряд на Габрово. С тази първа инициатива идеята ни е да наберем първите желаещи да станат лидери на скаутите в Габрово и след това те да привлекат още млади хора.“, каза Ирена Бойновска, управител на Младежки център – Габрово. 
Желаещите да се запишат в скаутската организация в града, могат да го направят на място в Младежки център – Габрово и в интернет платформите на младежката организация. 
„Планираме с първите записали се да започнем с обучения, за да могат останалите лидери в отряда да влязат в ритъм. През лятото се надяваме да направим и първия скаутски лагер отново на територията на Габрово“, съобщи в допълнение Бойновска. 
Скаутите работят в две посоки, усъвършенстване на уменията и знанията за оказване на първа долекарска помощ, правене на възли, ориентиране в дивата природа с компас и без, създаване на дървени конструкции и научаване начина на живот сред природата. Вторият аспект в дейността им е изграждането на стойностни млади хора, обясни Йоана Григорова, председател на Националната скаутска организация. 
„Скаутството научава младежите на много самостоятелност, на някои лидерски умения, да носят отговорност. Тъй като при нас те са разделени на така наречените патрули, които са между четири и осем човека, те стават едно голямо семейство. Хранят се заедно, спят в една палатка или в едно помещение. Когато сме на хижа минават игрите заедно и когато един от тях печели, съответно всички печелят. Когато някой не успее, съответно всички губят, те носят отговорност един за друг.“, допълни Григорова. 
В България скаутство има от 1911 г. , а в света от 1907 г. и разликата между световния мащаб и българския е доста малка. След 1944 г. с навлизане на социалистите, скаутството замира, тъй като всички младежки неправителствени организации, изобщо неправителствените организации са били забранени. Но точно тогава остават и онези хора, които го практикуват тайно. След промените през 90-те години на миналия век, скаутството е възобновено, допълниха от Националната скаутска организация.