"Нова класика" е наречен концертът на Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор, който тази вечер ще дирижира министърът на културата Найден Тодоров в залата на Филхармонията на Република Северна Македония в Скопие.
Генералният директор на БТА Кирил Вълчев и кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова посрещнаха преди концерта Найден Тодоров в пресклуба на БТА в столицата на Северна Македония, където той даде специално интервю за БТА.
 - Маестро Тодоров, не сте за пръв път в Скопие, имате богат опит с публиката в Република Северна Македония, но програмата за концерта тази вечер изглежда специална. Защо?
-Защото е нещо, което страшно много обичам. В различните ми гостувания в Скопие съм дирижирал операта и филхармонията в Република Северна Македония, но за пръв път пристигам със Софийската филхармония, с която съм дълбоко свързан. Като дете на своето време аз много харесвам филмовата музика, не случайно мнозина определят филмовата музика като новата класическа музика, за това решихме да покажем на прекрасната публика в Република Северна Македония тази нова класическа музика с произведения на Джон Уилямс, Енио Мориконе, Ханс Цимер, Дмитрий Шостакович - композитори, които след 50,80, 100 години ще бъдат символ за класическата музика. 
- Познавате вкусовете на публиката в Република Северна Македония. Как очаквате да приеме "новата класическа музика" на сцената на Филхармонията тук?
- Смятам, че това е нещо типично не само за публиката в Република Северна Македония, а въобще за публиката на нашето време. Всички ние харесваме филмовата музика, защото тя изразява усещания, чувства със средствата на класическата музика. За разлика от класическата музика, с която ние сме свикнали през 20 в., този тип музика връща своите идеи към корените на класическата музика - да ни кара да усещаме, а не да мислим. Това е нещо много специално, защото това, което много ни липсва в днешно време навсякъде по света, е емпатията. Този тип музика събужда емпатия.
В подбора на Найден Тодоров за концерта тази вечер в залата на Филхармонията в Скопие са включени музикални произведения от филми като „Карибски пирати“, „1492: Завладяването на Рая“, „Мисията“, „Хари Потър“, „Индиана Джоунс“ и „Междузвездни войни“. 
Концертът е организиран с подкрепата на Културно-информационния център на Република България в Скопие.