Френската сметна палата предупреди за лошото финансово състояние на страната и призова за твърда консолидация на публичните финанси, съобщи ДПА.
Финансите на Франция ще продължат да бъдат сред най-лошите в еврозоната и през 2023 г., а Европейската комисия определя рисковете за средносрочната устойчивост на държавния дълг на страната като високи, заяви Сметна палата.
Необходима е стратегия, която да съчетава решително преструктуриране на публичните финанси със защита на средносрочния потенциал за растеж на икономиката, се отбелязва в неотдавна публикувания годишен доклад за 2023 г. на одитната институция.
Намаляването на държавните разходи всъщност бе планирано още през 2022 г., след кризата с КОВИД-19. Въпреки това правителството на президента Еманюел Макрон прибягна до допълнителни мерки за подпомагане на населението заради ефектите от войната в Украйна.
Очаква се през настоящата година бюджетният дефицит да бъде 5 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на Франция, което ще отложи намаляването на съотношението на дефицита и на дълга спрямо БВП. Очаква се държавният дълг да достигне 111,2 на сто от БВП, което би било с 14 процентни пункта над нивото, отчетено преди пандемията, през 2019 г.
Настоящото финансово състояние на Франция не позволява отлагане на преструктурирането на публичните финанси, предупреждава Сметната палата. По-скоро трябва да се въведе дисциплина по отношение на разходите и селективен подход към намаляването на данъците, наред с амбициозни реформи в ключови области, пише още в доклада на институцията.