В Ловеч ще бъде представена испанска изложба на 16 март в художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ , съобщи директорът на културната институция Валентин Узунов. Експозицията "Най-дългото пътуване. Първата обиколка на Земята" се предоставя от Посолството на Кралство Испания в София и е посветена на Магелан и неговите спътници. 
Изложбата, която се състои от 15 пана, има за цел да отбележи и популяризира първата морска обиколка на Земята. Изложеното съдържание е развито чрез хронологична линия, която разказва за най-важните подвизи и събития от пътуването.
Мултимедийната експозиция е замислена като концептуална карта на първото околосветско плаване. Преди 500 години в Севиля, Испания, започва едно дълго жадувано от човечеството пътуване - по неизследваната страна на Земята до митичния Ориент и до Островите на подправките. Това пътешествие, започнато от Фернандо Магелан през 1519 г., ще се превърне в най-дългото за една епоха: първата обиколка на света, завършена през 1522 г. от Хуан Себастиан Елкано и екипажа на кораба „Виктория”, разказа Узунов.