Ботсвана няма да се откаже от намерението си да продава по-голям дял от диамантите, произведени от съвместното й предприятие с  "Де Бирс" (De Beers), заяви президентът на страната Мокгвеетси Масиси, цитиран от Ройтерс.
По този начин той повиши залозите в преговорите за подновяване на споразумението за продажбите, което изтича през юни. 
Ботсвана и "Де Бирс" добиват диаманти чрез съвместното предприятие "Дебсвана" (Debswana) 
Три четвърти от производството на "Дебсвана", което е било 24 милиона карата през 2022 година, се продава на "Де Бирс". Остатъкът се продава на държавната "Окаванго даймънд къмпани" (Okavango Diamond Company), която е създадена в рамките на настоящия договор за продажби от 2011 година с цел да "извади" скъпоценните камъни от системата на "Де Бирс".
Ботсвана доставя 70 на сто от необработените диаманти за "Де Бирс".
Миналия месец Масиси заплаши да напусне преговорите за подновяване на договора за продажби, докато Ботсвана не получи по-голям дял от производството в съвместното предприятие. Той не уточни какъв дял иска да има страната му.
Масиси каза пред медии вчера, че чрез 54-годишното споразумение за съвместно предприятие Ботсвана сама се е лишила от възможността да продава собствените си диаманти. 
Той добави, че опитът с продажбата на диаманти извън системата на "Де Бирс", която пуска на пазара необработени скъпоценни камъни, е показал, че Ботсвана може да получава по-големи приходи.
"Освен че диамантите са си наши, няма смисъл да продължаваме да се принизяваме, участвайки само в "необработената сфера". Така че е логично да искаме повече и ще получим повече, но посредством преговори", коментира Масиси. 
Главният изпълнителен директор на "Де Бирс" Ал Кук, който се срещна днес сутринта с Масиси, заяви, че е провел "конструктивна дискусия" с президента.
"Ясно е, че най-важното за президента е интересът на народа на Ботсвана. Нашата компания иска да изиграе ролята си в силно, стратегическо партньорство. Уверен съм, че партньорството ще се развива по много добър начин", каза Кук след срещата.
"Де Бирс" обяви, че правителството на Ботсвана получава над 80 на сто от приходите си от "Дебсвана".
"Де Бирс", която е подразделение на гиганта "Англо-Американ (Anglo-American Plc.), притежаващ мини и в Канада, Намибия и Южна Африка, е продалa необработени диаманти на стойност 4,3 милиарда долара през 2022 година, което е увеличение с 13 на сто спрямо продажбите през 2021 година. 
Продажбите на "Окаванго даймънд къмпани" през 2022 година са били на стойност 1,2 милиарда долара, което е растеж спрямо 963 милиона долара през 2021 година.