От 14 до 26 март в индийската столица Ню Делхи ще се проведе Световното първенство по бокс. Косово възнамерява да участва в този шампионат с боксьорката Донета Садику, но това все още не е потвърдено, тъй като Индия не е склонна да издаде визи за Садику и нейния екип, предаде за БТА агенция КосоваПрес.
Притеснени от създалата се ситуация и от възможността да загубят възможността за участие в това първенство, лидерите на Федерацията по бокс и на Косовския олимпийски комитет (КОС), изразиха своята загриженост.
Секретарят на косовската Федерация по бокс Латиф Демоли каза за КосоваПрес, че това не е първият път, когато Индия възпрепятства участието на Косово в международни състезания, например през 2018 г., но се надява този път Косово да не пострада.
От друга страна, говорителят на KOC Кущрим Красничи каза, че те са в интензивна комуникация с Олимпийския комитет на Индия, като настояват Донета Садику да получи разрешение за участие в Световното първенство със символите на държавата Косово.
Красничи добави, че Садику е една от фаворитките за златния медал на това първенство, така че фактът, че евентуално знамето на Косово ще трябва да бъде издигнато при награждаването, може да представлява пречка за страната-домакин.
Миналата година Донета Садику спечели световни и европейски бронзови медали, като върна Косово на почетната стълбичка в бокса след повече от 30 години.
(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)