Многобройна публика се събра в Регионалния исторически музей в София на 9 март по повод  откриването на изложбата "Еврейската улица - реконструкция". Експозицията е една от множеството инициативи, инициирани и организирани от Държавния културен институт в рамките на проекта Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазването на еврейското наследство.
Изложбата е част от Националната програма със събития през 2023 г. за отбелязване на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и в памет на жертвите на Холокоста.
Изложбата беше открита от директора на Регионалния исторически музей - София доц. Венета Хаджийска. Тя подчерта ролята на музея за съхраняване на паметта за  драматичните събития от времето на Втората световна война и противопоставянето на плановете за унищожение на евреите. Приветствени слова отправи и председателят на Държавна агенция "Архиви" доц. д-р Михаил Груев. 
Директорът на Държавния културен институт Снежана Йовева-Димитрова благодари за усилената работа на екипа от Института по създаването на изложбата и на партньорите от българските музеи и преподаватели в Националната художествена академия - автори на експозиционния дизайн и мултимедия. 
Кураторът на експозицията Иванка Гезенко, експерт от Държавна агенция "Архиви", също изказа своите благодарности и сподели удовлетворението си от успешното реализиране проекта, допринасящ за опазването на българското културно наследство и приноса на еврейската общност в неговото многообразие и богатство.
Изложбата е възстановка с помощта на артефакти и на дигитализирани материали на всекидневието на еврейската улица и културно наследство, създадено от общността в България. Включени са фотографии и предмети, свързани с еврейската култура и история, съхранени в Държавна агенция "Архиви", Националния исторически музей, Регионалните исторически музеи в София, Пазарджик, Кюстендил, Пловдив, Института по етнология и фолклористика с етнографски музей и Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките и Исторически музей - Самоков. 
Визуализираните образци на еврейската материална култура са обособени в шест основни теми, които проследяват формирането и живота на еврейските общини в България, ролята на семейството за опазването на идентичността и вековните традиции, участието в икономическия и културния живот на България, сянката на драматичните събития, които обитателите на еврейските улици преживяват в годините на Втората световна война. В хронологично отношение изложбата разглежда периода след Освобождението на България. Онагледено е всекидневието на общността в много от българските градове. 
В Музея за история на София изложбата може да бъде разгледана до 19 април 2023 г.
/РБ