Коалицията начело с партията на президента Реджеп Тайип Ердоган може да се разшири с нови политически сили преди изборите за президент и парламент, които турският президент се очаква да насрочи днес за датата 14 май, съобщава турската частна телевизия НТВ.
Според информации към т.нар. Републикански алианс може да се присъедини Демократичната лява партия (ДЛП), основана от покойния премиер Бюлент Еджевит и съпругата му Рахшан Еджевит. Тази лявоцентристка партия беше особено политически активна през втората половина на 90-те години и първите години на новото хилядолетие. На последните няколко избори подкрепата ѝ е под един процент.
Понастоящем коалицията, водена от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, включва, освен партията на президента, нейният парламентарен съюзник - Партията на националистическото действие (ПНД) на Девлет Бахчели, и крайнодясната ислямистка Партия "Велик съюз", която разполага с едно депутатско място в 600-членния парламент.
Турският президент Ердоган заяви още през януари, че планира да насрочи изборите за 14 май и даде да се разбере, че няма намерение да отлага тази дата след земетресенията на 6 февруари. Днес той се очаква официално да насрочи изборите и предизборният процес да започне с публикуването на следващия ден на решението в турския държавен вестник.
През изминалите дни турският лидер разговаря с председателите на двете други партии от Републиканския алианс - Девлет Бахчели от ПНД и Мустафа Дестиджи от Партия "Велик съюз".
Запитан от журналисти след срещата си с Ердоган дали към Републиканския алианс ще се присъединят нови партии, Дестиджи отговори, че могат да се включат всички политически сили, които подкрепят ценностите на алианса, а именно "съществуването на държавата, целостта на страната, стабилността и бъдещето на нацията".