Международна научна конференция отбеляза „Ролята на юристите за спасяването на българските евреи“ през Втората световна война. Домакин на форума, посветен на 80-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста, беше Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а в него участие взеха официални лица, политици, историци, практикуващи юристи и различни експерти. 
Сред уважилите форума бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на външните работи Николай Милков, главният прокурор Иван Гешев, посланикът на Държавата Израел Йорам Елрон, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, председателят на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов, членът на Управителния съвет на Камарата на следователите в България Ясен Тодоров, председателят на Федерацията на ционистите в България Николай Гълъбов и други. 
Знаем ли достатъчно за спасяването на българските евреи? 
„Недостатъчно се знае за светлия пример на България, която спаси своите евреи. Този безпрецедентен акт принадлежи не само на българската, а на световната памет. Благодарение на съвместните усилия на Българската православна църква, на водещи политици и интелектуалци, на смелостта на обикновени българи преди 80 години моята страна спаси над 48 хил. евреи. За съжаление, не успяхме да защитим 11 343 евреи от територии, по това време администрирани от българските власти“, отбеляза в своето изказването вицепрезидентът Илияна Йотова. 
Да се гордеем с предците си
Можем да бъдем горди с предците си, предотвратили депортацията на българските евреи, заяви проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет. Пред присъстващите той посочи, че обществената реакция срещу антиеврейското законодателство в онзи период, както и срещу планираната депортация на българските евреи прави чест на Българската православна църква, на професионалните организации, интелектуалците и обикновените граждани, които са допринесли до предотвратяването на депортацията.
Спасяването на българските евреи – вдъхновение срещу съвременните прояви на антисемитизъм
„Спасяването на българските евреи през Втората световна война показва изключителното значение на гражданската мобилизация. То служи и като вдъхновение за усилията днес да се борим със съвременни прояви на антисемитизъм“, бе посланието на служебния министър на външните работи Николай Милков. 
Министерството на външните работи ще продължи да се противопоставя на всички опити за насаждане на омраза, нетърпимост и разделение в българското общество, както и да се уврежда международният образ на България, отбеляза той. 
Забележителен исторически акт на съпричастност
В свой поздравителен адрес, изпратен до участниците на международния форум, служебният министър на културата Найден Тодоров призова като общество да бдим, за да не допуснем антисемитизмът, ксенофобията, агресията, етническата нетолерантност да задават дневния ред на съвременното общество. 
Българският народ тази година почита забележителния исторически акт на съпричастност и кураж, довел до спасяването на неговите съграждани от еврейски произход, напомня министър Тодоров. Според него това е важен модел за гражданско поведение, което сме длъжни да следваме и днес, посочва се още в писмото на министъра. 
България срещу „силите на злото“
Всички трябва да следваме светлината, която България излъчваше през Втората световна война. Това е светлината, която трябва да ни води, заяви Йорам Елрон, посланик на Държавата Израел.
Посланик Елрон отправи благодарност към учебното заведение и ръководството му за организацията на форума и отбеляза, че като представител на Държавата Израел се вълнува да присъства на него. 
По думите му България се е изправила срещу „силите на злото“ по време на Втората световна война и се е превърнала в единствената страна, в която „броят на евреите след войната е по-голям, отколкото преди нея“.
Давидова звезда ще напомня за юристите-спасители на българските евреи
Идеен проект за паметник на юристите-спасители на българските евреи беше представен пред участниците на форума. Негови автори са скулпторът Красимир Ангелов и архитектът Станислав Константинов. 
Паметникът ще представлява Давидова звезда, погледната отгоре. Той ще бъде изработен от лят бронз, с груба фактура, патиниран в черно. Когато човек преминава през него, се озовава между две огледала, където пространството се освобождава и се поличава повторение – умножаване на образа. Може да се тълкува като запазване на човешкия живот и род. На плочите при влизане ще е изписан текст на български и иврит, подчертаващ ролята на юристите, помогнали да бъдат спасени българските евреи. 
Избраното място за поставяне на монумента е на столичния площад „Възраждане“, в близост до Еврейския дом.
Надяваме се между Деня на София и Деня на народните будители мемориалът на юристите спасители на българските евреи да бъде открит, а първата копка да бъде направено преди Великден, каза Ясен Тодоров - член на Управителния съвет на Камарата на следователите и заместник-директор на националното следствие. 
Доклади с разнообразни теми
По време на конференцията бяха представени доклади по различни теми, свързани с юристите спасители, групирани в три панела: „Морални дилеми в трудни времена“; „Право, история и памет“ и „Българските юристи в защита на евреите“. 
В тях участваха: д-р Лорънс Уейнбаум, директор на Израелския съвет за външни отношения и главен редактор на „Israel Journal of Foreign Affairs“; проф. д-р Шарон Пардо, университет „Бен-Гурион“; д-р Лев Топор, университет „Бар-Илан“; прокурор Владимир Николов, Асоциация на прокурорите в България; доц. д-р Албена Танева, Философски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“; доц. д-р Петя Неделева, Нов български университет; доц. д-р Владимир Станев и доц. д-р Светослав Живков, Исторически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“; проф. д-р Румяна Прешленова и доц. д-р Тодор Чобанов (УниБИТ), Институт за балканистика с Център по тракология – БАН; д-р Маргарет Поппетрова, Държавна агенция „Архиви“; Цвятко Кадийски, Ротари клуб. 
Съорганизатори на днешния форум бяха Министерството на външните работи, Министерството на културата, посолството на Държавата Израел, Асоциацията на прокурорите в България, Камарата на следователите и Федерацията на ционистите в България.
Инициативата е част от Националната програма за отбелязване на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и е съфинансирана от Министерството на културата.