Възможности за продължаване на дългогодишното сътрудничеството между Русенския университет и Тараклийския държавен университет /ТДУ/ бяха обсъдени вчера на среща на ректора на РУ акад. Христо Белоев и заместниците му и доц. Мария Паслар, Лилия Сарсаман - началник на отдел „Образование“ в район Тараклия и  Александър Боримечков - зам.-председател на район Тараклия с ресори образование, култура и спорт. Гостите от населения с българи район в Молдова се запознаха с модерната база, съвременните ресурси за обучение и изследвания, дълголетните образователни традиции и лидерска позиция на домакините сред българските университети. А акад. Белоев заяви категоричната си подкрепа и ангажираност към развитието на ТДУ.
Подкрепата на Русенския университет за ТДУ „Григорий Цамблак“ датира още от неговото създаване през 1994 г. Преподаватели от университета участват в първия сенат на висшето училище, оказва се непрекъсната методическа помощ за развитието на специалности в ТДУ, за кариерното развитие на преподавателите в ТДУ и за изграждане на неговата материална и информационна база.
През последните години усилията за утвърждаване на ТДУ са част от приетата Политиката за развитие на Русенския университет 2021-2023 г., утвърдена със заповед на Министъра на образованието и науката.
Русенският университет се ангажира с подкрепа не само на академичното развитие на ТДУ, а и с множество инициативи в полза на българската диаспора от Тараклийски район. Те се провеждат в тясно сътрудничество с местната власт в Русе и подкрепящи политически и неправителствени организации, които винаги са засвидетелствали своята безрезервна материална и духовна подкрепа за българската общност на територията на Молдова, напомнят от РУ.