Русенският съдия Ивелин Занев влезе в историята с дузпата, която даде за „Пирин“ в мача срещу „Лудогорец“ /Разград/. Той изнесе отличен мач при сензационната загуба на шампионите с 0:1 и нямаше как да подмине очевидния наказателен удар.
Всъщност, можеше. Оправдание винаги се намира - че недовидял, че бил подведен и т.н. Така както ВАР на срещата ЦСКА /Сф/-“Локомотив“ /Пд/ плюс изгледалият епизода главен съдия Драгомир Драганов пуснаха гол за пловдивчани от абсолютна засада. Колкото и пъти да се гледа това положение, все си е засада.
А защо решението на Занев да е за историята?
Когато „Лудогорец“ влезе в „А“ група, „орлите“ изиграха 38 мача без дузпа пред тяхната врата. Говорим за ранния период до 2012 година. До 2013 година цифрата набъбна - 61!
6 сезона по-късно журналист изчисли, че дузпа срещу „Лудогорец“ се дава средно на 31 мача /Любомир Серафимов, „24 часа“/. Това е цяло първенство с единствени 11 метра.
И хоп - само през последната есен реферите дадоха цели 4 наказателни удара срещу лудогорци! Къде? А, в евротурнирите! Там жалост няма, няма батко и братко, а нашенските навици да си богопомазан в Европа вършат мечешки услуги и не помагат да се върви напред.
Решението на Ивелин Занев в Разград показа, че няма нищо страшно, ако заслужиш хонорара си с точни отсъждания срещу „Лудогорец“, ЦСКА, „Левски“. Щом има правила, те трябва да се спазват. В крайна сметка някои трябва да разберат най-сетне, че такова поведение е в услуга на целия български футбол.
Примерът е с мачовете на нашите отбори в евротурнирите, където на съдиите не им пука какви са реферските критерии у нас.