Близо 34 000 души - над 4.5 пъти повече отколкото през 2021 година, са подпомогнати от Областната организация на Българския червен кръст в Русе. Около 33 500 от тях са били украински граждани, търсещи закрила. Това бе отчетено на вчерашното годишно събрание на най-голямата хуманитарна организация в зала „Европа“ на Доходното здание.
Със съдействието на Областната администрация, местната власт и БЧК бяха организирани пунктове за незабавна хуманитарна подкрепа и информация както на Дунав мост, така и на Централна гара Русе.
Подкрепа са получили и 100 деца в неравностойно положение, както и повече от 50 възрастни, самотни и болни хора.
Редовно се провеждат и консултации за насочване на целевите групи за отпускане на социални помощи и предоставяне на социални услуги. Около 1900 души са преминали специализирани курсове за първа долекарска помощ при бедствия, аварии и катастрофи. За седма поредна година бе организиран Коледен благотворителен базар за деца в нужда. Събрани са 5505.87 лева - с над 1200 лева повече спрямо 2021-а година. Отделно са  набрани други 14 300 лева. Целевите дарения са над 7800 лева, а набраните средства от кампании са близо 12 000 лева.
За постигнатите отлични резултати важна роля имат председателят на Областния съвет на БЧК доц. Стефко Бурджиев, директорът на секретариата на Областния съвет на БЧК в Русе Антоанета Ябанозова и председателят на Общинския съвет на БЧК в Русе Алисе Муртезова, отчете събранието.
Сред гостите на русенските червенокръстци бяха генералният директор на БЧК проф Красимир Гигов и ръководители на редица местни институции, а областният управител Анатоли Станев връчи поздравителен адрес на организацията.