Огромен интерес за участие в новата програма за саниране на сгради констатиран експертите на Община Русе, научи „Утро“. До 6 март документи за участие са подадени за 6 блока с 223 жилища. След отваряне на програмата обаче има създадени 18 нови сдружения на собственици, пререгистрирани са други 12, а още 7 са в процес на регистрация.
На този етап документите, които се приемат, са за целево финансиране на сдружения на собственици от страна на Община Русе за подготвителни дейности, а не за директно кандидатстване по процедурата.
За финансирането им Община Русе отдели 1 млн. лева, които ще бъдат приспаднати след получаването на финансирането по процедурата. Бюджетът е определен на база максимална стойност на безвъзмездна финансова помощ, което даден водещ партньор/община може да получи и ще бъде напълно достатъчна за съфинансиране на гражданите.
След като жилищните сгради изготвят техническо обследване, технически паспорти, енергийни обследвания и допълнят списъка от необходимите им документи, едва тогава ще се задейства кандидатстването по програмата. На ниво община срокът за участие е 10 май. Процедурата ще бъде затворена за подаване на заявления за кандидатстване към Министерството на регионалното развитие и благоустройството на 31 май. 
Както „Утро“ писа, сумата определена за саниране на сгради в Русе, е 50 млн. лева. Това обаче е максимален лимит на помощта, която може да бъде усвоен от Община Русе, а не гарантиран бюджет. Одобрените за финансиране сгради ще станат ясни след 1 юни, когато ще започне оценката на предложенията за изпълнение на инвестиция. Най-важните критерии са:
- Процент енергийно спестяване в годишното потребление на първична невъзобновяема енергия в резултат на енергоспестяващите мерки. 
- Очаквано годишно намаляване на емисиите на СО2 (екологични ползи) - тона/год.
- Ефективност на инвестицията за енергийна ефективност като отношение на необходимата инвестиция в лева към количеството спестена първична невъзобновяема енергия в кВч на годишна база - лв. /кВч/г.
- Целесъобразност на инвестицията за енергийна ефективност като разгъната застроена площ на сградата/блок-секцията/групата от блок-секции.
- Ниво на ангажираност на членовете на етажната собственост към изпълнението на проекта.
- Постигнато ниво на подобрение на жилищната инфраструктура след прилагане на мерките по енергийна ефективност.