„Този ден е най-вълнуващият за едно училище, защото е повод не само за равносметка и вглеждане в историята, но и поглед към бъдещето. Днес отбелязваме 152 години традиции. През тези години хиляди ученици са прекрачили прага на нашето училище и всеки един от тях е оставил част от себе си в него. Вие сте надеждата и бъдещето - бъдете здрави, мечтайте, откривайте и покорявайте много нови върхове. Вашите усилия няма да останат неоценени“. С тези думи се обърна към учениците директорът на русенското основно училище „Иван Вазов“ Теодора Йорданова на вчерашния патронен празник, който от учебната 1963/64 година се чества на 2 март.
Поздравителен адрес до учителите и учениците изпрати областният управител Анатоли Станев, а началникът на Регионалното управление на образованието бе сред гостите на тържеството.
„Училището е възпитало поколения русенци и е оставило трайни следи в образователната история на града. Всичко това нямаше да бъде факт, ако не бяха учителите. Зад този огромен труд стоят множество учителски сърца, защото да бъдеш учител не е професия, а призвание. През годините Вие съумявахте да грабнете сърцата и умовете на Вашите ученици и направихте и невъзможното, за да покорят върхове“, каза в словото си Георгиева.
152-годишното училище „Иван Вазов“ е сред най-старите в областта. В момента в класните стаи учат над 530 ученици в 21 паралелки от 1 до 7 клас.