Изложба с близо 50 ръчно изработени изделия ще представи в Гюргево от Дунавската задруга на народните художествени занаяти. Експозицията, обединена от една тема - Международния ден на жената 8 март, ще бъде открита днес в сградата на Окръжния музей в съседния град. В нея са подредени керамика, дантели, бижута, шалове, икони и ризи. Те са дело на Татяна Колева, Десислава Тихолова, Севим Ганева, Мария Браткова, Маргарита Бонева, Ваня Петрова, Милена Кръстева, Кремена Димитрова, Миглена Чаталова и Боряна Мочева. 
Инициативата се осъществява от изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева с подкрепата на Областна администрация-Русе.
Дунавската задруга на народните художествени занаяти обединява майстори на традиционни български занаяти. Сдружението е създадено преди 10 години и е приемник на Групата на майсторите от Русе, създадена през 1968-а. В сдружението членуват 28 творци от Русе, Варна, Горна Оряховица, Велико Търново и Костенец. Представени са 15 народни занаята - дърворезба, дървостругарство, иконопис, изработка на народни музикални инструменти, везба, изработка на кукли, художествени тъкани, обработка на кожа, калоферска /брюкселска дантела/, ковано желязо, художествена керамика, накити от мъниста, художествено леене, медникарство, изработка на ножове. Сдружението организира изложби на традиционни занаяти както в региона, така и в страната и чужбина. Тази година майсторите ще представят пролетна изложба в Русе в изложбена зала на улица „Борисова“ 6 от 20 май до 3 юни.