Културно-информационният център (КИЦ) на Република Северна Македония в София ще представи изложба с живописни произведения на Мариян Дзингаров. Откриването на експозицията, озаглавена „Реминисценции“, ще е на 7 март, съобщават организаторите.
На изложбата авторът ще покаже своя последен цикъл от живописни творби. Творбите са изработени върху платно с комбинирана техника и използване на акрилни бои.
„Работите на Мариян Дзингаров следват една постоянна траектория на ускорение и нагнетяване на абстрактната образност с емоция и вълнение. От знаковите етюди с тръни, от едноименната серия през 2015 г., през геометричните бездни от 2018 г. до укротените страхове и сенки в настоящата серия „Реминисценции“, Дзин систематично търси как да предаде повече с по-малко. Без да изпада в излишно живописване, той работи с прецизна композиция във все по-абстрактни платна, изпълнени с особено отношение към пластичното. Те остават декоративни по характер, без претенции за картинност, но това плакатно качество е овладеният език на музикалната хармония на серията, нейната простота синтезирана от обрани изразни средства“, коментира Йово Панчев относно творчеството на автора.
Мариян Дзингаров е роден през 1976 г. в Струмица. Реализирал е девет самостоятелни изложби в България, Република Северна Македония и Румъния. Освен в тези държави, той е представял свои произведения като част от групови експозиции още в Гърция, САЩ, Англия, Испания, Швейцария, Италия и Чехия.  / ГН