Британски пилоти ще извършват мисии по еър полисинг в Естония за първи път съвместно с германските военновъздушни сили, съобщи ДПА. Това ще стане в рамките на подготовката на Великобритания да поеме от Германия ръководството на натовските мисии в Естония.
Изтребители "Тайфун" на британските и германските военновъздушни сили ще участват в първите по рода си "интегрирани" мисии, които британският министър на отбраната Бен Уолъс определи като демонстрация на "единството" в НАТО.
Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи, че около 300 военнослужещи от британските военновъздушни сили ще пристигнат скоро в Естония. Обединеното кралство ще поеме ръководството на мисията за еър полисинг на НАТО за четири месеца от април.
Руската инвазия в Украйна засили безпокойството в съседните на Русия страни, включително в Естония, за евентуалните амбиции на руския президент Владимир Путин и следващите му стъпки.
Уолъс заяви, че британските сили в Естония "поемат жизненоважна роля, като осигуряват сигурността на небето на Европа и засилват присъствието на НАТО в Източна Европа."
Британският министър на отбраната в сянка Джон Хийли заяви, че ангажиментът на опозиционната Лейбъристка партия към сътрудничеството със съюзниците в НАТО като Германия е "непоклатим" и предупреди за опасностите от орязване на отбранителни проекти.