Стотици русенци се събраха пред Паметника на свободата в Русе, за да отбележат националния празник на България - 3 март. В чест на Освобождението от османско иго бяха строени почетният караул и Младежкият гвардейски отряд към Общински младежки дом. Общинския духов оркестър с диригент маестро Димчо Рубчев огласи площада с военни маршове. Много емоции предизвикаха и изпълненията на гайдарския състав към читалище „Стефан Караджа 2018“.
Русенският митрополит Наум и свещеници от Русенската митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на героите и благодарствен молебен за извоюваната свобода.
„В днешния празничен ден да сведем глави пред подвига на всички паднали за свободата на родината ни. Да бъде вечна и блажена тяхната памет! Нека пребъдва независима и силна България“, каза Русенският митрополит Наум.
„Днес не отдаваме само почит пред падналите за свободата на родината и не изпитваме единствено носталгия по отминала слава, а осъзнаваме, че бъдещето ни зависи от нас. Днес е необходимо да се запитаме дали сме достатъчно последователни в действията си и следваме ли завещаните ни от възрожденците принципи и ценности да създаваме сами по-добри бъднини, без да разчитаме на някой друг. Вярвам, че сме на правилния път, който да ни изведе до мечтата за чиста и свята република в интерес на нейните граждани, но нека влагаме повече разум и сърце дори в ежедневните дейности, като не преставаме да отстояваме личната си и национална свобода“, каза в словото си областният управител на Русе Анатоли Станев. 
„Трети март е дата на справедливост, на признателност и благодарност. Това е дата, която е символ, и която трябва да ни замисли дали държим България в сърцето си всеки един ден, или само по празници. Трети март е и винаги ще бъде повод за благодарност. Да помним историята си и да не позволяваме на никой да я подменя. Да бъдем признателни към всички народи, помогнали ни да се освободим. Нека примерът за единените опълченци продължи да осветява пътя ни. Да отгледаме и такова бъдеще - будни, смели и нетърпими към неправдата български деца“, каза пред множеството кметът Пенчо Милков. 
„Днес честваме 145 години от подписването на Санстефанския мирен договор, с който официално се възстановява българската държава. Освобождението ни не идва даром на щиковете на руските войски. В този ден трябва да спомним всички, които отдадоха живота си за каузата на българското национално-освободително движение и без които не ще да имаше повод днес да празнуваме. Днес борбата за България трябва да продължи. В нашето съвремие сме призвани да се изправим срещу ширещото се чуждопоклонничество и откровен нихилизъм по отношение българската държавност“, заяви в речта си председателят на Общинския съвет в Русе Иво Пазарджиев. 
В края на тържеството бяха поднесени венци и цветя, а на площада пред се извиха хора, организирани от русенския Фолкорен танцов клуб „Родолюбец“.
Интерес сред малки и големи участници в празника предизвика изложбата на колекция от униформи и оръжия, организирана в непосредствена близост до паметника от Национално дружество „Традиция“, клон „Ангел Кънчев“. 
Ден по-рано областният управител Анатоли Станев, зам.-кметът на Русе Енчо Енчев и други официални гости от Русе участваха в приема, който посланикът ни в Букурещ Радко Влайков даде в чест на националния празник на България.