50 000 лева обезщетение трябва да получи млад мъж от Борово, след като с БМВ-то си блъснал улично куче на бул.“България“ и след това се врязал в уличен стълб, получавайки множество наранявания, реши Апелативният съд във Велико Търново. Магистратите всъщност потвърждават решението на по-долната инстанция, постановявайки че вината в случая е разделена наполовина между водача и Общината. Поради това отсъденото обезщетение е за половината от исканите 100 хил. лева. Пострадалият е завел частичен иск за 50% от претендираната сума, но при благоприятен развой ще може да предяви претенция за пълния й размер.
Инцидентът станал през юли 2021 г. 31-годишният шофьор се движел в най-лявата лента по булевард „България“ в посока Бяла, когато от зелените площи в разделителната ивица на платното внезапно пред него изскочило едро куче. Автомобилът го ударил с предната си дясна част, след което се насочил вляво и се ударил в стоманен стълб. Двама свидетели потвърждават сблъсъка с кучето, както и че катастрофиралият е бил в доста тежко състояние. Скоростта на автомобила била 70 км/ч при разрешени в този участък 80 км/ч.
Според направените експертизи сблъсъкът с кучето не може да промени съществено траекторията на колата, така че половината вина за катастрофата трябва да поеме водачът, който загубил управление и причината за отклонението наляво се дължи на негови действия. Затова съдът оценява неговият принос на 50%. Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.