Австралийски учени са впрегнали отровата на рапана конус, за да направят обезболяващо, което е пет пъти по-силно от морфина, съобщава в. "Дейли мирър".
Силното вещество се използва от тези морски създания, за да парализират жертвите си. От него са били извлечени протеини, които един ден ще бъдат използвани за ликвидирането на хроничната болка.
Разработката е дело на проф. Дейвид Крейк от университета в Куинсланд. Според него тя е първата стъпка в създаването на нов клас силни обезболяващи, които ще се справят с едни от най-трудните за лечение хронични болки.
Съществуват стотици видове морски охлюви в топлите тропически води в региона на Индийския и Тихия океан. Но характерното за рапаните конус е, че отровата им съдържа т. нар. конотоксини, които имат силен аналгетичен ефект върху човешкия организъм.
При проведени експерименти с опитни плъхове били постигнати значителни резултати на базата на лекарства, извлечени от тези протеини.
Екипът на проф. Крейк все още не е установил какви могат да бъдат страничните ефекти от новите медикаменти, но предполага, че във всички случаи те ще са по-малко опасни, отколкото тези на морфина.
"Все още не знаем нищо за страничните ефекти, тъй като не е тествано върху хора. Нашият екип смята, че ще бъде безопасно и ефективно", категоричен е проф. Крейк.
"Новият медикамент ще задейства напълно различен механизъм от този, който морфинът активира", пояснява още специалистът.