Австрийската „Хипо Алпе Адрия“, която чрез поделението си „Хипо Алпе Адрия Лизинг“ бе основният инвеститор в пустеещия вече пета година „Дунав мол“, ще престане да работи, съобщиха информационните агенции. Според изявления на финансовия министър Михаел Шпинделегер дейността на базираната в област Каринтия банка, която трябваше да бъде национализирана в разгара на финансовата криза преди пет години, ще бъде преустановена.
Всички спасителни усилия за банковата група, която временно бе собственост и на германската BayernLB, не дадоха резултат. Накрая са останали само няколко опции, включително фалит. Сега австрийският министър на финансите е взел решение за преустановяване на дейността. До този момент страната е инвестирала 4,8 млрд. евро в опитите си за спасяване на банката.
Първоначално някои дъщерни дружества в Източна и Югоизточна Европа трябва да бъдат продадени. След това и останалите елементи на банката ще бъдат разпродадени на части. Непродадените активи ще бъдат включени в „лоша банка“, като по този се избегне опасността банката да обяви фалит.
За русенци „Дунав мол“ остава символ за неуспешна инвестиция, погребала милиони евро. В него „Хипо-Алпе-Адрия-Лизинг“ вложи 15 млн. евро. Търговският център в близост до граничния пункт с Румъния бе първият готов мол в Русе - строителството му бе напълно завършено през декември 2009 г. Отварянето му бе неколкократно отлагано, докато накрая се разбра, че интерес от наематели всъщност липсва. За мола отдавна безуспешно се търси купувач. По неофициална информация на „Утро“ последната обявена цена за готовата сграда е 11 млн. евро.