Уникален творчески мост за нови контакти и за докосване до силата на изкуството - така определи международния фестивал „Мартенски музикални дни“ кметът на Русе Пламен Стоилов при откриването на 54-ото издание на авторитетното художествено събитие. Празнично облечени русенци в приповдигнато настроение и със справедливото очакване за истински празник препълниха Голямата зала на Доходното здание.
Симфоничният оркестър на Българското национално радио не само оправда, но и надмина очакванията на публиката, особено с първата част на концерта. Под диригентството на Емил Табаков оркестърът изпълни Концерта за цигулка, пиано и виолончело на Лудвиг ван Бетовен, създаден от гениалния немски композитор в първите години на 19 век. Младите виртуози, които пресъздадоха солистичните партии в концерта - цигуларят Хавиер Инхаусти, пианистката Виктория Василенко и виолончелистът Атанас Кръстев, пожънаха емоционални аплодисменти, с които публиката ги възнагради сърдечно. Във втората част публиката чу Симфония номер 15 от Дмитрий Шостакович.
Вторият ден на фестивала вчера предостави възможност на ценителите да чуят творби на Шуман, Райнеке, Сен-Санс, Видор и Пиерне от флейтиста Патрик Галоа и пианистката Мария Принц. На 22 март Галоа и Принц ще солират в концерта на Софийска филхармония, на който френският флейтист ще бъде и диригент.