Българската агенция за инвестиции (БАИ) ще участва със собствен щанд на започващото днес Световното изложение за мобилни технологии и индустрия в Барселона (MWC Barcelona), което ще продължи до 2 март.
По време на форума БАИ ще презентира дейността си, както и предимствата на страната ни пред потенциални инвеститори чрез установяване на директен контакт със съответната бизнес аудитория. Ще бъдат представени и възможностите за инвестиране, стартиране и развитие на бизнес в България.
За днес на щанда на БАИ е планирана среща на изпълнителния директор на агенцията Богдан Богданов и водения от него екип с Даяна Кели - представител на американската авиокосмическа корпорация "СпейсЕкс" (SpaceX) и по-конкретно на програмата за сателитна интернет връзка "Старлинк" (Starlink), както и среща с Хавиер Перес - основател и главен изпълнителен директор на компанията за услуги в областта на аутсорсинга и набирането на персонал "СЕТ Еуропа" (SET Europa).
Утре на щанда на БАИ заместник изпълнителният директор на агенцията Христо Етрополски ще се срещне с Чандерхас Рана - главен директор Бизнес развитие на "Банкай груп" (Bankai Group) - световно признат лидер в ИКТ сектора, с интереси в бизнеса с гласови и телекомуникационни технологии на едро и дребно.
На щанда на Агенцията за търговия и инвестиции на Испания (ICEX) Богдан Богданов ще разговаря с нейния председател Мария Пеня Матеос, а по-късно са предвидени срещи с фирми на изложението. Такива срещи са предвидени и на 1 март, когато на щанда на БАИ ще бъдат подарявани мартеници.
Делегацията, водена от изпълнителния директор на БАИ Богдан Богданов, включва Христо Етрополски - заместник изпълнителен директор на БАИ, Кристина Ескенази - председател на УС на Биотехнологичен и здравен клъстер (Биоклъстер) и член на УС на клъстер "Изкуствен интелект България", Димитър Димитров - председател на УС на Биоклъстер и главен изпълнителен директор на фирма „Микар21“, Спирос Номикос - главен изпълнителен директор на "Солвей Соди", Кирил Вълчев - генерален директор на Българската телеграфна агенция, Биляна Манолова-Мирчева - заместник-председател на Българо-испанската търговска камара, Емилиян Арнаудов - управляващ съдружник, "Попов, Арнаудов и партньори", представители на БАИ.
Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) към Министерството на иновациите и растежа (МИР) също организира участие на български компании в Търговска мисия с посещение на изложението в каталунската столица. Това са: "Флоу Лоджик" ООД, "еЛандо" АД, "Дивижън" ООД, "Айтидо Технолоджис" ООД, "Косенс" ООД, "Аполика" ООД и "АГМА Студио" ЕООД.
 
За изложението
Mobile World Congress или MWC Barcelona е международната събирателна точка за индустрията на технологиите, мобилните устройства и свързаността. Изложението е създадено с цел да катализира свързаността във всички сектори и нива. MWC постига тази цел, като включва активни играчи от секторите, допринасящи значително за глобалната свързаност: автомобилостроене, финансови технологии, здравеопазване и производство.
Форумът е най-голямото в света изложение за мобилни технологии и включва в програмата си множество  конференции, семинари и дискусии на водещи корпоративни лидери в сектора, производители на оборудване и мобилни технологии, инвеститори, мобилни оператори, регулатори.
Всяка година изложението посреща над 100 000 професионалисти от цял свят. Изключение беше периодът на пандемията от КОВИД-19 - събитието бе отменено в последния момент през 2020 г. след множество откази на големи компании от сектора на телекомуникациите; през 2021 г. то се състоя, но в началото на лятото и в по-редуциран формат (20 000 участници); миналата година бяха посрещнати над 61 000 участници от 183 страни и територии.
Тази година предстои ново хибридно издание, което ще бъде и първото без ограничения от 2019 г., когато участниците надхвърлиха 109 000. Сега организаторите от Световната асоциация на мобилните оператори GSMA очакват броят на присъстващите да бъде над 80 000 и още много да се включат онлайн.
Темата на MWC 2023 е "Скорост: Да отприщим утрешната технология - днес", като са предвидени и пет подтеми: "5G ускорение", "Реалност+", "Отворена мрежа", "ФинТех" и "Дигитализиране на всичко". В изложението ще вземат участие представители на американски технологични гиганти като "Алфабет" (Alphabet) - компанията майка на "Гугъл" (Google), "Мета" (Meta) и "Нетфликс" (Netflix). Нови продукти се очаква да покажат "Хуавей" (Huawei), "Сяоми" (Xiaomi), "Ейч Ем Ди глоубъл" (HMD Global), "Онър" (Honor) и "РиълМи" (RealMe). Панел от конференцията засяга и въпроса за 6G.
 
Извън изложението
Наред с участието си в изложението, Българската агенция за инвестиции ще организира на 1 март в Барселона международен форум, на който ще бъдат представени предимствата на България като инвестиционна дестинация пред заинтересовани представители на бизнеса, в съчетание с провеждане на персонални срещи за привличане на инвеститорски интерес със секторна насоченост „Биотехнологии“ и „Химическа индустрия“.
Това ще бъде четвъртата такава конференция от декември досега след проведените в американските Сънивейл (близо до Сан Франциско), щата Калифорния, и Портланд, щата Орегон, както и в Истанбул, Турция.
По-късно същия ден част от екипа на БАИ ще се срещне с Роберт Фабрегат - главен изпълнителен директор на клъстер по биотехнологии БИОКАТ (BIOCAT) и с представители на университета в Барселона, а друга част ще направи обиколка на двете индустриални зони в Тарагона - Север и Юг, както и ще посети пристанището. В програмата е включена и среща в централата на Химическата асоциация с Мария Мас - генерален директор на асоциацията, и презентация на дейността на организацията.
На следващия ден (2 март) е организирано посещение на Eurokat-Digital innovation Hub - технологични паркове и лаборатории в Барселона.